Glad u Haitiju mogla bi dovesti do promjene u globalnoj poljoprivredi



POTRES koji je razorio Haiti i ostavio većinu njegovog stanovništva gladnom mogao bi biti prvi korak u promjeni dugogodišnje politike promoviranja jeftine uvozne hrane u nerazvijene zemlje, jer su čak i svjetski vođe počeli priznavati da trenutna politika nije učinkovita.

Prvi od njih je bivši američki predsjednik, i sadašnji posebni izaslanik u Haitiju, Bill Clinton. Clinton se ovog mjeseca javno ispričao za promoviranjem politike kojom je osobno nagovorio vladu Haitija da ozbiljno smanji carinska davanja na rižu iz SAD-a, te dodao kako je to možda bilo dobro za američke farmere, ali iznimno loše za haićansku proizvodnju hrane.

U ponedjeljak će Clinton, zajedno s drugim bivšim američkim predsjednikom, Georgeom Bushom, predsjedati donorskom konferencijom krajem ožujka, na kojoj se nadaju skupiti 11.5 milijardi dolara, od kojih bi 722 milijuna otišlo za poljoprivredu.

Pobune i prosvjedi

No, mnogi u UN-u govore kako je ovo savršena prilika za promjenom politike prema Haitiju, koji je postao vrhunski primjer zemalja koje se ne mogu same prehraniti, nego ovise o uvozu hrane. To je istaknuo i haićanski predsjednik Rene Perval, agronom po struci.

Podaci su jasni. Prije trideset godina Haiti je uvozio 19 posto hrane, a rižu je izvozio. Danas uvozi 51 posto hrane i 80 posto riže. Zbog niskih carina i nedostatka protekcionizma, lokalna poljoprivreda je na koljenima, jer njihovi proizvodi jednostavno ne mogu konkurirati uvoznima.

Dodatni problem je ovisnost u globalnim cijenama riže. 2008. je riža, koja je prije bila hrana koju se jelo u posebnim prilikama, a danas je osnovna prehrambena namirnica u Haitiju, drastično poskupila. Siromašni ljudi koji si više nisu mogli priuštiti rižu krenuli su u masovne prosvjede, nakon kojih je parlament otpustio premijera. Slično bi se moglo ponoviti, navode strane agencije, jer je riža poskupila za 25 posto od potresa naovamo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.