Gall o cenzuri u Slobodnoj Dalmaciji: Opasne cenzorske škare

SAGA oko cenzure i neobjavljivanja kolumne Zlatka Galla u Slobodnoj Dalmaciji se nastavlja. Nakon otvorenog pisma glavnog urednika Zorana Krželja, oglasio se i sam kolumnist, koji ostaje pri svom stajalištu da je njegova kolumna zabranjena zbog kritičkog pisanja o Željku Kerumu.

> Zabranjena kolumna Zlatka Galla: "Je li `kerumpirana` (i) Slobodna Dalmacija?"

> HND: Nema sumnje da je Gallova kolumna zabranjena jer je kritički pisao o Kerumu

> Slobodna Dalmacija o Gallu: Nije cenzura, nego nismo objavili

"Pokušavajući se neuvjerljivo opravdati za cenzuru - ničim argumentirano neobjavljivanje moje kolumne `Zona sumraka` koja je kritički govorila o Željku Kerumu, Zoran Krželj, glavni i odgovorni urednik Slobodne Dalmacije iznio je niz neistina i neke, po budućnost novinarstva, zabrinjavajuće i skandalozne postavke. Naime, ne samo da nije objasnio zašto sa mnom kao autorom kolumne nije htio razgovarati niti dati bilo kakvo obrazloženje, zašto ga i zbog drugih cenzorskih poteza priopćenjem proziva Hrvatsko novinarsko društvo ili pak zašto o zabrani kolumne nije izvijestio nadležnog urednika subotnjeg izdanja dnevnika Slobodna Dalmacija te kolegij (kojemu je uredno sutradan predsjedavao), već je kao `alibi` za cenzuru naveo moje navodno `uključivanje u predizbornu kampanju`. Točnije, moje supotpisivanje otvorenog pisma kojim se upozorava sugrađane na moralni lik kandidata Keruma te trajni sukob interesa u kojemu bi kao sveprisutan poduzetnik u gradu u kojemu je i gradonačelnik bio", navodi Gall.

"Da je riječ o Krželjevoj besmislici i neuvjerljivom `alibiju` za samovoljan cenzorski potez ne svjedoči samo činjenica da je ono što (`principjelno`?) uskraćuje meni dopustio `gostujućem komentatoru` Jurici Pavičiću, također supotpisniku pisma, već i činjenica da su baš svi od supotpisnika kao profesionalni novinari, i prije i poslije Krželjevog cenzorskog poteza u Slobodnoj Dalmaciji, bez problema kritički o Kerumu nastavili pisati. Podsjećam, u Jutarnjem listu, kojemu je vlasnik isti kao i Slobodnoj Dalmaciji - Pavičić i Ante Tomić, a u Nacionalu Renato Baretić. Ako Zoran Krželj, za razliku od urednika Jutarnjeg lista ili Nacionala, doista misli da je uključivanje u građanske (nestranačke) inicijative te pravo na iskaz vlastitog mišljenja nespojivo s pozicijom komentatora/kolumniste, tada je to zabrinjavajuće. Ne samo za Slobodnu Dalmaciju, koja je pod Krželjevim vodstvom, ako je suditi po priopćenju HND-a već dobrano iskusila cenzuru, već i za stanje medija u Hrvatskoj", dodaje.

"O možebitnoj `kerumpiranosti` dnevnika Slobodna Dalmacija, pod uredničkim vodstvom Zorana Krželja, ne bih. Bolje je naime da o Kreželjevom poimanju `ravnopravne` zastupljenosti kandidata za gradonačelnika svoje kaže izvještaj analitičara iz Media Neta koji su pratili pisanje Slobodne Dalmacije od 1.ožujka do 6.svibnja. Kerum je naime bio tri puta više prisutan na stranama Slobodne Dalmacije nego li Ranko Ostojić - po anketama glavni Kerumov takmac u utrci za gradonačelnika Splita! Slučajno?", pita se na kraju Gall.

I.M.
Foto: Jure Mišković/Cropix

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.