Gadafijevci se žestoko brane: Pobunjenici podvijena repa pobjegli iz Bani Walida

LIBIJSKI pobunjenici sinoć ipak nisu uspjeli zauzeti dva preostala bastiona Gadafijevih lojalista - Bani Walid i Sirt - iako se početkom dana činilo kako njihovo napredovanje ovog puta neće biti zaustavljeno.

I zaista, pobunjenici su se nakon teških borbi uspjeli probiti u središte Bani Walida, gdje su upali u svojevrsnu zamku, jer su se ubrzo našli pod teškom paljbom snajperista i minobacača. Ubrzo su bili prisiljeni na povlačenje.

"Dobili smo naredbe da se povučemo. Previše smo izloženi raketama i snajperistima. Pregrupirat ćemo se i vratiti poslije", kazao je jedan pobunjenički borac za Reuters. Slična je  situacija i u gradu Sirtu, gdje se također i dalje vode žestoke borbe za kontrolu grada. Ni tamo pobunjenici nisu uspjeli zadati odlučan udarac Gadafijevim borcima.

I dok im na vojnom planu ne cvjetaju ruže, pobunjenici su jučer ipak primili jedan politički poticaj jer je UN izglasao odluku kojom se libijskim prijelaznim vlastima ustupa mjesto koje je dosad u Općoj skupštini imala "Gadafijeva " Libija. To će šefu Nacionalnog prijelaznog vijeća Mustafi Abdelu Jalilu omogućiti da sljedećeg tjedna prisustvuje zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku. Nakon sjednice, zakazan je i njegov sastanak s američkim predsjednikom Barackom Obamom. Osim toga, Un je odlučio i omekšati sankcije nametnute Libiji, a to se prvenstveno odnosi na njihove banke i nacionalnu naftnu industriju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.