Frkin podrum

86c7938d-6466-4ad1-ba87-12cc6c011572.jpg

GLAVNI smisao ovog članka je da iritira Državne nekretnine i premijera Andreja Plenkovića.

Naime, firma Državne nekretnine, koja je u središtu skandala zbog obnove stana Plenkovićeva predstojnika Zvonimira Frke Petešića, zbog državnog podruma i garaže koja mu je dana na korištenje te zbog istupa zviždačice Maje Đerek, jučer je medijima poslala priopćenje u kojem medije instruira da prestanu koristiti termin "Frkin podrum".

Državne nekretnine i Plenkovića živcira kad podrum zovemo Frkinim

"Povodom niza medijskih objava u kojima se podrumska nekretnina na adresi Palmotićeva 24 naziva 'Frkin podrum“, lijepo vas molimo da koristite ispravnu tvrdnju, a to je da je riječ o podrumskoj radnoj prostoriji Državnih nekretnina", lijepo mole iz Državnih nekretnina u nadrealnom priopćenju poslanom medijima. 

S pisanjem medija o Frka-Petešiću i njegovom podrumu, pardon, podrumskoj prostoriji koju su Državne nekretnine udijelile za smještaj njegovih knjiga i uredile za 417.000 kuna, uključujući i WC i tuš, velikih problema ima i premijer Plenković. Pokazao je to u niz navrata. Posljednja dva puta na pisanje o Frka-Petešiću nervozno je reagirao u zadnja dva dana.

Na pitanje novinara o obnovi podruma u kojem knjige drži njegov predstojnik Ureda Zvonimir Frka-Petešić rekao je da nije bio u tom podrumu te naglasio kako je orkestrirana haranga na Frka-Petešića jedna od iritantnijih i zločestijih pojava u medijima. Poručio je da će Državne nekretnine sve pojasniti.

Obračunavanje Plenkovića s novinarima zbog Frka-Petešića i podruma

"To nema nikakve veze s njim. Ta hajka, haranga, besramna, orkestrirana hajka, koja traje na Frka-Petešića već mjesec dana, jedna je od glupljih, iritantnijih i zločestijih pojava u medijskom i internetskom prostoru koji pratim skoro 50 godina", kazao je u utorak. Dakle, osim što Plenković smatra da javnost treba znati što njega iritira u medijima, zgodno je za primijetiti da je Plenković najavio reakciju Državnih nekretnina.

Premijer se s novinarima zbog Frka-Petešića obračunavao i jučer, i to na predstavljanju mjera pomoći zbog poskupljenja kada je po tko zna koji put pisanje medija o njegovu predstojniku nazvao hajkom i harangom. 

"Ova kampanja na Frka-Petešića je besramna. A svi ste mu privatno rekli da je on super. Frka-Petešiću ste svi rekli privatno 'Nije fer to što ti rade'. Ali svi pratite tempo koji vam je netko zadao i razvlačite ga. Sve se to vidi i zna. To je orkestrirana hajka i haranga, politički motivirana. Njega je Milanović prozvao bandom, hoće li on sad izaći van i reći da su Grbin, Bauk i SDP banda?" rekao je.

 

Nakon što mu je novinar rekao da on privatno ne razgovara s Frka-Petešićem, Plenković je kazao da ne govori njemu, nego javnosti. Plenkovićevom napadu na medije usprotivila se još jedna novinarka rekavši da nisu baš novinari za sve krivi. Plenković ju je na to pitao zašto se prepoznala u nečemu što nije bilo namijenjeno njoj te rekao da on ne govori prisutnim novinarima, nego da "govori u kameru". 

Državni podrum kao topli dom za Frkinu kolekciju knjiga

No vratimo se na podrum koji, kad ga se nazove po predstojniku, uznemiruje Plenkovića i Državne nekretnine. 

"Kako g. Frka-Petešić posjeduje zbirku od više tisuća knjiga, koja nije sva stala u službenom stanu u Jurišićevoj, i kako u zgradi u kojoj stanuje Državne nekretnine nemaju pripadajućeg podruma, omogućeno mu je da dio svojih pokretnina, uglavnom knjiga te hrvatskog i francuskog novinskog arhiva iz doba Domovinskog rata, odloži u podrumsko skladište Državnih nekretnina", potvrdili su prije tri tjedna Indexu iz vlade.

Na dodatni upit kako to da knjige Frka-Petešića nisu stale u državni stan od 96 kvadrata koji je dobio, kazali su da je riječ o zbirci od nekoliko tisuća knjiga Frka-Petešića i njegova oca te da se dio knjiga nalazi u stanu, a dio u spremištu. Odnosno da su bili prije adaptacije.

Još malo činjenica o podrumu, Frkinom

Podrum, za kojeg Državne nekretnine ne žele da ga zovemo Frkinim, adaptiran je za 417.000 kuna. Posao adaptacije dobila je firma Kultura prostora koja, otkad Državne nekretnine vodi Renata Sabo, na poslovima s njima vrti milijune. Od 2018. Kultura prostora 31 put je surađivala s Državnim nekretninama.

Podsjetimo i da su Državne nekretnine u za državu rekordnom roku obnovile državni stan Frka-Petešića koji je oštećen u potresu, a osim podruma, kako nam je potvrđeno, dobio je na korištenje i garažu u kojoj drži svoj privatni automobil. 

Frkin je podrum još uvijek otužno prazan nakon izdašne adaptacije, no valjda će uskoro u njemu topli dom naći sve one knjige, uključujući i novinski arhiv iz Domovinskog rata koje Frka nikako nije uspio pospremiti u stan od 96 kvadrata koji dijeli sa suprugom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.