Francuzi za smrt 50 ljudi krive zid izgrađen u Napoleonovo doba

NA FRANCUSKOJ obali Atlantskog oceana je u oluji Xynthia poginulo najmanje 50 ljudi, a građani za pogibiju krive slabe i stare brane od mora.

Mnogi su poginuli nakon što je popustio zid koji štiti područje od mora u gradu L'Aiguillonu te je osam metara visoki val zapljusnuo ulice grada. Lokalni dužnosnik je rekao kako su brane izgrađene u doba Napoleona te bi ih trebali zamijeniti višim zidovima, pišu svjetski mediji.

Sarkozy šalje 3 milijuna eura pomoći

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je najavio da će pogođenom području poslati pomoć od 3 milijuna eura. Posjetio je najteže zahvaćena područja, nakon što je proglasio stanje "nacionalne katastrofe". Uz to je obećao i brzu pomoć pogođenim područjima.

"Ovo je katastrofa nacionalnih razmjera, prava ljudska drama s užasavajućim brojem mrtvih", kazao je Sarkozy te dodao kako se prvo treba pomoći obiteljima kojima su neki članovi nestali ili poginuli. Atlantska oluja nazvana Xynthia u nedjelju je pogodila zapadnu obalu Francuske, Portugal i Španjolsku te nastavila sijati smrt i u Njemačkoj, Belgiji i Nizozemskoj. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.