Francuska zabranila vatromete za Dan Bastille. Bili su omiljeno oružje prosvjednika

Francuska je vlada, strahujući od daljnjih nemira kakvi su danima nakon što je policajac ubio tinejdžera potresali zemlji, zabranila vatromet mimo onog službeno organiziranog tijekom blagdanskog vikenda povodom Dana Bastille.

Napetosti u Francuskoj tinjaju otkako je policajac ubio Nahela Merzouka, 17-godišnjaka alžirskih korijena, tijekom zaustavljanja u prometu 27. lipnja u pariškom predgrađu Nanterreu, što je izazvalo šestodnevne nemire od Lillea do Marseillea.

Strahujući od daljnjih nemira, vlada je danas zabranila "prodaju, posjedovanje, prijevoz i korištenje pirotehničkih proizvoda i vatrometa" do 16. srpnja "kako bi spriječila rizik od ozbiljnog narušavanja javnog reda" tijekom svečanosti 14. srpnja.

Vatrometne rakete, zajedno s kamenjem i bocama, intenzivno su korištene protiv policije nakon incidenta koji je rasplamsao dugogodišnju ogorčenost među siromašnim, rasno mješovitim, urbanim zajednicama u Francuskoj zbog čestih incidenata policijskog nasilja i optužbi za sustavni rasizam.

Rakete nabavljali na TikToku

Vodoravno ispaljene vatrometne rakete, koje mogu doseći brzine do 100 km/h, postale su omiljeno oružje pobunjenika zbog niske cijene i dostupnosti. Dobavljači su navodno nudili dostavu u roku od nekoliko minuta na TikToku i drugim platformama.

"Lokalni dužnosnici s kojima sam se susrela zabrinuti su zbog mogućnosti novih incidenata tijekom državnog praznika", rekla je premijerka Élisabeth Borne za Le Parisien, obećavajući "ogromna sredstva za zaštitu Francuza" tijekom vikenda 14. srpnja.

Vladin glasnogovornik, Olivier Véran, rekao je da će vlasti osigurati mir i sigurnost te da "ne dolazi u obzir da bi godišnje svečanosti zasjenilo nekoliko tisuća pobunjenika u gradovima".

Više od 3700 ljudi, uključujući najmanje 1160 maloljetnika, uhićeno je u neredima, u kojima je spaljeno 5000 automobila, zapaljeno 11.000 požara, opljačkano 2000 trgovina i uništene stotine javnih zgrada, uključujući autobusna kolodvora, škole i društvene centre.

Merzouk bio poznat policiji

Merzouk, koji je bio poznat policiji jer se nije pridržavao prethodnih prometnih zabrana, zaustavljen je zbog niza prometnih prekršaja, uključujući nepropisnu vožnju. 38-godišnji policajac koji je pucao optužen je za ubojstvo i nalazi se u pritvoru.

Francuska vlada opetovano je odbacila optužbe skupina za ljudska prava te nacionalnih i međunarodnih nevladinih organizacija o policijskom nasilju i rasizmu. Jučer je ministarstvo vanjskih poslova priopćilo da je "borba protiv rasizma i svih oblika diskriminacije" prioritet.

Napomenulo je da je najmanje 800 policajaca, žandara i vatrogasaca ozlijeđeno tijekom nedavnih nereda i optužilo odbor za "nedostatak solidarnosti i suosjećanja".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.