Francuska od nedjelje zatvara granice, mogu proći samo EU građani s negativnim testom

Foto: Epa

FRANCUSKA vlada je cijeli tjedan raspravljala hoće li zbog rasta broja novozaraženih uvesti novi lockdown.

Nakon današnjeg sastanka Vijeća za obranu, koje ima zadnju riječ glede određivanja mjera ograničenja u Francuskoj, premijer Jean Castex je kazao kako za sada neće biti novog lockdowna.

"Znamo da je (zaključavanje) težak udarac. Večeras, gledajući podatke od zadnjih nekoliko dana, mislimo da si još uvijek možemo dati priliku da to izbjegnemo", rekao je Castex.

Međutim, vlasti su donijele neka druga ograničenja; uključujući strože mjere na granicama i zatvaranje velikih trgovačkih centara, piše The Local.fr.

Nove mjere

Premijer je najavio ove dodatne mjere:

- zabrana svih putovanja u Francusku i izvan nje, iz ili u zemlje izvan Europske unije, zabrana stupa na snagu u nedjelju

- svi putnici iz EU pri dolasku u Francusku moraju predočiti negativan test na covid-19 (ranije se ovo pravilo odnosilo samo na putovanja zrakom ili morem)

- od nedjelje se zatvaraju svi neprehrambeni trgovački centri veći od 20.000 kvadratnih metara.

Policija će pojačati provjere poštivanja policijskog sata i raditi na suzbijanju ilegalnih zabava i otvaranja restorana.

Premijer je također najavio da će biti zatvoreni trgovački centri koji ne prodaju hranu a čija je površina veća od 20.000 četvornih metara.

Francuska je zabilježila 22.858 potvrđenih slučajeva novozaraženih koronavirusom u petak, tako da ih je sada ukupno 3,15 milijuna.

Smanjena isporuka cjepiva farmaceutskih tvrtki Pfizera i Moderne rezultirala je naglim usporavanjem cijepljenja u Francuskoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.