Francuska: Nadamo se da ćemo prije zime pokrenuti zatvorene nuklearke

Foto: EPA

FRANCUSKA se nada da će prije zimskih mjeseci ponovno staviti u funkciju sve svoje nuklearne elektrane trenutačno zatvorene zbog održavanja, rekla je danas ministrica za energetsku tranziciju  Agnès Pannier-Runacher.

U izjavi nakon sastanka vladina kabineta o energentima ministrica je rekla da Francuska planira dijeliti plin s Njemačkom i Španjolskom u zimskim mjesecima. "Zaključili smo da od ove zime treba pojačati solidarnost", rekla je.

Više od pola elektrana isključeno zbog održavanja

Više od polovice od 56 nuklearnih elektrana isključeno je zbog održavanja, a mnoge pokazuju pukotine od korozije na ključnim komponentama. To je ozbiljan problem u zemlji koja snažno ovisi o struji iz nuklearne energije.

Pannier-Runacher rekla je da se energetska tvrtka EDF, koja je pod državnom kontrolom, obvezala pokrenuti sve nuklearke za ovu zimu. Francuska i Njemačka redovito razmjenjuju struju, no zadnjih mjeseci ta se razmjena promijenila zbog smanjenja isporuke ruskog plina Njemačkoj. 

"Štedite energiju"

Pannier-Runacher je pozvala Francuze, lokalne vlasti i poduzetništvo da štede energiju. Nacionalnim planom cilja se smanjiti potrošnju za 10 posto. 

"To je kolektivna zadaća, primjerena i razumna. Time se ne traži od poduzetnika da smanje proizvodnju", rekla je. Francuska je dosad napunila svoje plinske zalihe do 92 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.