France Bučar: Slovenija nije trebala ukinuti blokadu

FRANCE Bučar prvi predsjednik slovenskog parlamenta i pisac prvog slovenskog ustava smatra da je sporazum između Hrvatske i Slovenije koji čeka potpisivanje predsjednika vlade od povijesne važnosti za Sloveniju jer će on "za zauvijek odlučiti granicu među državama". Bučar je dodao da će ratificirani sporazum dobiti međunarodnu valjanost te će biti proslijeđen tajništvu UN-a za registraciju.

Bučar je zamjerio vladi premijera Boruta Pahora što nije uključila javnost u tijek pregovora jer su "to pitanja od nacionalnoga interesa". Bučar smatra da je Slovenija na isti način u prošlosti "izgubila Korušku, Trst i zapadne dijelove Primorskog dijela, a sad će izgubiti i slovensku Istru i slovensko more". Bučar smatra ja je proceduralna greška što vlada nije konzultirala nikoga od nadležnih državnih službi koje su odgovorne za očuvanje nacionalnih interesa propisanih ustavom.

U Piranu izlaz na otvoreno more

Prema Bučarovim riječima, arbitraža će "odlučiti o granici među državama na kopnu i na moru, te o točki gdje će Slovenija dobiti izlaz na otvoreno more i načinu da koji će se do te točke dolaziti", prenosi Delo.

"Granica na moru prati granicu na kopnu. Kad bismo htjeli dobiti izravan kontakt s otvorenim morem, morali bismo na odgovarajući način promijeniti kopnenu granicu", tvrdi Bučar, te navodi da Slovenija treba "smoći snage i hrabrosti" i istupiti s takvim zahtjevom. "Za tako nešto imamo sve mogućnosti, barem što se tiče općine Piran. Sporazum o arbitraži daje mogućnost ugovornim stranama da tek definiraju točni predmet spora. Ako Slovenija nastupi sa zahtjevom da se barem uspostavi povijesno nesporna granica piranske općine, onda cijeli  spor dobiva sasvim drukčiji sadržaj. Možda i vlada u toj točki vidi iskricu nade", naveo je France Bučar.

Hrvatska radi po svome

Bučar inače u prilogu ponavlja ocjene kako bi se potpisivanjem arbitražnog sporazuma u smislu međunarodnog prava legaliziralo situaciju s kojom se Slovenija do sada nije slagala jer bi se "prepolovio Piranski zaljev", a Slovenija bi mogla dobiti samo kontakt s otvorenim vodama u smislu režima plovidbe, ali ne i teritorijalni pristup otvorenom moru.

Bučar je naglasio da Slovenija nije trebala ukinuti blokadu Hrvatskih pregovora jer "se na taj način Hrvatskoj treba pokazati da je u njenom interesu da s nama pregovara i rješava sukobe. Dosad je Hrvatska prema nama bila ohola; Slovenija je slala diplomatske note, a Hrvatska je radila po svome."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.