FOTO U Sesvetama se prije više od tri mjeseca urušio dio šetnice. Ovako danas izgleda

Foto: Marin Tironi/Index

Klizište koje je krajem prošle godine nastalo na lijevoj obali potoka Vuger, između nogometnog stadiona i rasadnika Hrvatskih šuma, uništilo je dio obale i šetnice. Tada su na oštećenom dijelu šetnice postavljene prepreke i znakovi upozorenja, a u međuvremenu se staza nastavila dodatno urušavati.

"Ubrzo nakon dojave izašla je na teren grupa predstavnika Gradske četvrti, Vodoprivrede i Hrvatskih voda kako bi prvotno snimila situaciju što se točno dogodilo, a potom da se predloži rješenje sanacije uništenog dijela obale", rekao je za Sesvete danas u prosincu Stipe Jurić, voditelj ispostave gradske uprave u Gradskoj četvrti Sesvete.

 

Obalu je gradila Vodoprivreda i prema njihovim tvrdnjama sve je učinjeno prema pravilima struke te ništa nije upućivalo na ovakav mogući scenarij.

Stručnjak iz Hrvatskih voda za portal je tvrdio da se ovakvi događaji jednostavno ne mogu predvidjeti, jer ne ovise samo o padalinama, nego i o drugim faktorima. Od tada je prošlo gotovo četiri mjeseca, a staza i dalje nije sanirana.

Radovi na izgradnji 1600 metara šetnice započeli su u listopadu 2018. godine, a ukupna vrijednost radova na izgradnji šetnice bila je 617.570,37 eura. 

Grad: Naručili smo dokumentaciju za obnovu

"Oštećenje na dijelu biciklističko - pješačke staze na potoku Vuger zamijećeno je u siječnju ove godine. Prema očitovanju stručnog nadzora, na dijelu staze vidljiva su pucanja gornjeg i donjeg sloja šetnice prouzrokovana klizanjem cjelokupnog pokosa nasipa vodotoka.

Pretpostavlja se da je do klizanja pokosa nasipa došlo zbog procjeđivanja i natapanja nasipa po dubini te se time narušila stabilnost tla, a što je uzrokovalo klizanje dijela nasipa. 

Prema dostupnim informacijama, ovo područje spada u B kategoriju tektonski najaktivnijih dijelova struktura i zona rasjeda, zbog čega je Gradski ured za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet naručio izradu potrebne dokumentacije kako bi se nakon sanacije moglo pristupiti obnovi oštećenog dijela šetnice.

Točnije, nakon potpisivanja ugovora s izvođačem radova za hitne sanacije te nakon odabira nadzornog inženjera, pristupit će se sanaciji navedenog odrona", odgovorili su Indexu nakon objave teksta iz Grada Zagreba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.