FOTO Ovo su uhićeni policajci. USKOK objavio za što ih tereti

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Na Županijski sud u Zagrebu danas su privedena petorica policajaca koji su jučer i prekjučer uhićeni.

Osumnjičeni policijski službenici rješenjem načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke bit će udaljeni iz službe, a osim podnošenja zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka, nakon što budu predani pritvorskom nadzorniku, protiv njih će biti podnesena i kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. 

Podsjetimo, policija je jučer objavila da se širi istraga u slučaju dvojice policajaca koji su uhićeni u akciji policije i Uskoka. Jučer su uhićena još trojica policajaca u sklopu istog kriminalističkog istraživanja. 

USKOK objavio za što ih tereti

"USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv petorice hrvatskih državljana (1979., 1989., 1971., 1971., 1972.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Osnovano se sumnja da su I. i II. okr., 9. studenoga 2023. u Sisku, kao policijski službenici Službe kriminalističke policije PU sisačko-moslavačke, nakon što su prethodnog dana protivno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima uporabili vatreno oružje prema nepoznatoj muškoj osobi koja je upravljala osobnim automobilom, uporabu vatrenog oružja prikazali kao ovlaštenu s ciljem da od sebe otklone odgovornost za neovlaštenu uporabu vatrenog oružja. Navedeno su napravili na način da su, sukladno dogovoru, izradili i podnijeli službeno izvješće o postupanju u kojem su neistinito naveli da ih je, prilikom službenog postupanja prema dvije nepoznate osobe, jedna nepoznata muška osoba pokušala pregaziti vozilom i usmrtiti, a što su uspjeli izbjeći. Nadalje su neistinito naveli da su zbog toga iz službenog oružja ispalili tri hica upozorenja, a potom još šest hitaca u smjeru vozila.

Osim toga su istoga dana u službenim prostorijama PU sisačko-moslavačke, iako su znali da to ne odgovara istini te unatoč upozorenju na posljedice podnošenja lažne kaznene prijave, podnijeli kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju.

Također se osnovano sumnja da su III. okr. kao voditelj Službe kriminalističke policije, IV. okr. kao voditelj Službe za javni red i sigurnost i V. okr kao zamjenik načelnika u PU sisačko-moslavačkoj, nakon što su provodeći kriminalističko istraživanje kaznenog djela pokušaja teškog ubojstva na štetu I i II. okr. vidjeli videosnimku događaja iz čijeg su sadržaja utvrdili da ne postoji osnovana sumnja da je na njihovu štetu počinjeno teško ubojstvo u pokušaju te da su podnijeli neistinito izvješće o postupanju kao i neistinite kaznene prijave odnosno da su neovlašteno uporabili vatreno oružje, poduzeli radnje u cilju da I. i II okr. zaštite od disciplinskog i kaznenog progona. Tako je III. okr. 20. studenoga 2023. podnio izvješće u kojem je naveo da su I. i II. okr. zakonito i opravdano uporabili vatreno oružje prema NN počinitelju kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju. Istoga dana je IV. okr. navedeno izvješće dostavio načelniku PU sisačko-moslavačke, nakon čega je V. okr. potpisao odluku u kojoj je uporabu vatrenog oružja ocijenio zakonitom i opravdanom.

Osim toga, III. okr. nije osigurao izuzimanje snimke videonadzora kao dokaza, iako je znao da njezin sadržaj isključuje postojanje osnovane sumnja da je na štetu I. i II. okr. počinjeno kazneno djelo teškog ubojstva u pokušaju te da su navedenu snimku policijski službenici dužni izuzeti u cilju utvrđivanja pravog i potpunog činjeničnog stanja u konkretnom slučaju. Smatrajući da se sadržaj snimke automatski uklanja po proteku oko 150 sati od njenog nastanka, III. okr. je tek 15. studenoga 2023. Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku podnio kaznenu prijavu PU sisačko-moslavačke s datumom od 14. studenoga 2023. koju je prethodno potpisao, ne spominjući u njoj postojanje snimke videonadzora navedenog događaja.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika", objavio je Uskok.

Uhićen i šef kriminalističke policije PU sisačko-moslavačke

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji, među jučer uhićenima su i šef kriminalističke policije čitave Policijske uprave sisačko-moslavačke Igor Pasanec te voditelj Službe za javni red i sigurnost PU moslavačke Marijan Brnada. Na njih i još jednog policijskog službenika prošireno je kriminalističko istraživanje policije i Uskoka. 

Dva policajca su ranije uhićena kod Siska pod sumnjom da su počinila kaznena djela protiv službene dužnosti. Prema neslužbenim informacijama koje su procurile u medije, policajci su povezani sa slučajem iz studenog u Mošćenici kada se vozač automobila oglušio, sudeći prema policijskom priopćenju, na njihove naredbe i krenuo prema njima.

Policija je svojevremeno priopćila da je tijekom postupanja u vezi sa suzbijanjem kriminaliteta droga, vozač automobila vozilom krenuo prema policijskim službenicima, prethodno se oglušujući na njihove naredbe, te da su policajci upotrijebili vatreno oružje pucanjem u zrak i prema gumama automobila. 

Uhićena su upravo dvojica policajaca koji su tada bili na intervenciji. Navodno vozač ipak nije krenuo na policajce pa nije bilo razloga za pucnjavu zbog čega sada Uskok istražuje cijeli slučaj. Na ispitivanju su jer su navodno lažno prikazali policijsko izvješće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.