FOTO Ovo su najdoktor i najsestra u Hrvatskoj

Foto: Goran Stanzi/ Pixsell

POVODOM Svjetskog dana bolesnika Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) proglasila je najsestru i najliječnika za 2016. godinu te im uručila zahvalnice. Najdoktorom je proglašen Stipislav Jadrijević, a najsestrom Božena Kapitarić.

Jandrijević je kirurg u zagrebačkoj bolnici Merkur, a Božena Kapitarić je medicinska sestra na Onkološkom odjelu Županijske bolnice Čakovec.

Jadrijević je poznat kao kirurg koji često izvodi iznimno komplicirane zahvate. Tako je Index prije dvije i pol godine pisao o tome kako je on prvi u Hrvatskoj izveo tzv. ''ex vivo'' resekciju jetre, tj izvadio jetru iz pacijenta i na drugom operacijskom stolu uklonio tumor, te zdravi dio jetre ponovno vratio u pacijenta. Pacijentici kojoj su prije dolaska dr. Jadrijeviću rekli da joj je tumor inoperabilan te da se ne može izliječiti, dolaskom u bolnicu Merkur dr. Jadrijević je spasio život.

Dobrim dijelom zahvaljujući njemu, Merkur je prva bolnica u svijetu po broju presađenih jetara na milijun stanovnika.

2015. su u KB Merkuru, kako nam je ljetos ispričao Jadrijević, presadili tisućitu jetru, s tim da im je uspješnost transplantacija 96 posto, što je svakako vrhunski rezultat.

U posljednje vrijeme on i kolege iz Merkurovog Centra za transplantaciju solidnih organa svoje znanje prenose kolegama u susjednim državama poput BiH, Crne Gore ,Makedonije i Srbije, a kako je sve započelo, ispričao nam je dr. Jadrijević.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.