FOTO I VIDEO Ogromni problemi u BiH, izlile se rijeke, uništene kuće, ceste...

Foto: Klix

VELIKO nevrijeme već dva dana radi probleme u BiH.

Bujične poplave, rijeke koje su se izlile iz korita, nestanci struje, potopljene i uništene ceste... Tako danas izgleda velik dio BiH.

U četvrtak je bilo najviše problema na području Jablanice, da bi se tijekom petka stanje pogoršalo u Sarajevu, ali i brojnim drugim područjima BiH.

Prognostičari najavljuju nove oborine tako da je pred brojnim ljudima u BiH besana noć.

Izlilo se više rijeka

Rijeka Bosna u Kaknju te rijeke Fojnica i Bosna u Visokom izlile su se iz svog korita na nekoliko lokacija, zbog čega su angažirane sve raspoložive snage na postavljanjima nasipa i saniranju štete, piše Klix.

U večernjim satima došlo je do izlijevanja rijeke u mjestu Čekrekčije kod Visokog, zbog čega je obustavljeno odvijanje prometa regionalnim putem Visoko - Sarajevo, a gradonačelnik Mirza Ganić je kazao da su rijeke Bosna i Fojnica napravile određene štete i na području Visokog.

Prema posljednjim informacijama FUCZ-a, vodostaj rijeke Bosne u Maglaju je u porastu, dok je u Kantonu Sarajevo, gdje je danas bilo dramatično, u blagom opadanju.

Poplave i u Hercegovini

Područje Hercegovine danas su također zahvatile obilne padaline, što je prouzrokovalo i poplave u brojnim mjestima gdje su se rijeke izlile iz korita.

Poplave su do sada najveću štetu nanijele području Jablanice, ali i općini Konjic. Međutim, rijeke su pravile problem i nešto južnije, u Blagaju.

U Blagaju se rijeka Buna izlila iz korita te poplavila nekoliko objekata, a kako su priopćili predstavnici civilne zaštite, došlo je i do porasta podzemnih voda i bujičnih potoka.

Dio Sarajeva u mraku, građani zabrinuti

Na Otesu kod Sarajeva večeras je povoljnija situacija nego što je bila jutros kada su sve ulice bile poplavljene, a mještani evakuirani.

Fotoreporter portala Klix.ba s terena javlja da se voda prilično povukla i da su neke ulice prohodnije nego što su bile satima ranije. Ipak, mnogi mještani su danas evakuirani jer je voda prodrla u njihove domove, a dogodio se i prekid snabdijevanjem električnom energijom.

Oni će ovu noć provesti negdje drugdje s obzirom na to da struja u ovaj dio Kantona Sarajevo nije došla, a kiša i dalje pada. Oni koji su ostali u svojim kućama, noć će provesti uz svijeće.

Obilna kiša koja pada od četvrtka uzrokovala je velike probleme i oko staračkog doma "Miran san", a tom mjestu se i dalje ne može prići zbog poplave.

Vodostaj rijeke Željeznice koja se veže za Otes je u poslijepodnevnim satima bio u blagom padu. Za nadati se da noć neće donijeti nove probleme stanovnicima najpogođenijih naselja.

Što se tiče Kantona Sarajevo, teška situacija je i u Reljevu, Rajlovcu i Ilidži. Izvanredna situacija je i na Palama, Trnovu i Istočnoj Ilidži.

Najkritičnija mjesta u sarajevskoj županiji su Otes, Ilidža, Reljevo, Rajlovac, kao i dijelovi Republike Srpske koji se nalaze blizu Sarajeva - Trnovo, Kijevo, Pale, Istočno Sarajevo...

 

"Mještani napuštaju kuće"

Reporter Indexa obišao je u petak navečer Ilidžu i Otes te javio da je veliki broj kuća poplavio, zbog čega se vrši evakuacija građana.

"Voda je ušla i u naš dom, ali stanje nije previše kritično, dok je susjed morao napustiti kuću jer je ona mnogo bliža rijeci Željeznici. U Osijeku, gdje ja živim, već je nekoliko mještana napustilo kuće, dok je u Otesu situacija mnogo gora", javio je Indexu jedan od mještana. Osijek je, da ne bude zabune, dio Sarajeva, naselje koje se nalazi kod Ilidže.

"Nasipe prave za ne daj Bože"

U Otes, naselje kod Ilidže, došle su vatrogasne službe, kao i veliki broj kamiona, koji dovode šljunak kako bi napravili nasipe i spriječili dodatno izlijevanje rijeke iz korita.

"Ove nasipe prave za ne daj Bože, a na putu prema Vogošći je još gore", rekao nam je jedan od prolaznika.

Put prema Vogošći zahvata i Rajlovac, gdje se nalazi punionica kisika Messer. Postoji velika opasnost da bolnice ne pronađu zamjensko postrojenje za kisik, zbog čega bi mogli trpjeti pacijenti, a to bi moglo imati tragične posljedice.

Željeznica poplavila poznati restoran

Na Ilidži je poplava pogodila i poznati restoran Seje Brajlovića koji se nalazi u neposrednoj blizini rijeke Željeznice.

Na fotografiji iznad možete vidjeti kako izgleda Željeznica tijekom skoro cijele godine i kakva je situacija sada. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.