FOTO Poplavljen njemački Passau, po središtu grada voze čamci. Pogledajte slike

Foto: Profimedia

Petero ljudi je umrlo, a tisuće su evakuirane u južnoj Njemačkoj nakon obilnih kiša koje su prouzrokovale poplave. U Bavarskoj su život izgubile dvije osobe i vatrogasac, rekao je Juergen Weiss iz bavarske vatrogasne udruge za CNN. Jednog civila je odnijela bujica dok je bio u automobilu, dok uzrok smrti drugog još uvijek nije poznat. Vatrogasac je poginuo prilikom spašavanja, kada se prevrnuo čamac.  

 

U pokrajini Baden-Wuerttemberg je smrtno stradalo dvoje ljudi. Vlasti smatraju da su poginuli dok su pokušavali ispumpati vodu iz svog podruma. Šest osoba i 22-godišnji vatrogasac se i dalje smatraju nestalima. Jučer ujutro je razina Dunava u gradu Passauu dosegla 9.6 metara, što je gotovo dvostruko više od normalne razine za ovo doba godine.

Passau je poznat kao grad triju rijeka (njemački: Dreiflüssestadt), smješten je na rijeci Dunav te ušću rijeka Inna i Ilza. Ima oko 50.000 stanovnika.  

Mnoge ulice su praktički neprohodne

Gradske vlasti su zbog poplava zaustavile motorizirani promet i ispraznile podzemna parkirališta. Na fotografijama se vidi kako je cijeli središnji dio grada pod vodom. Mnoge ulice su praktički neprohodne, odnosno po njima jedino plove čamci spasilačkih timova. 

Članovi organizacije "Znanstvenici za budućnost" kritizirali su stav političara spram EU zakona o renaturaciji. "Ove poplave još jednom pokazuju koliko je važno da se što prije provede EU direktiva o renaturaciji", rekao je Günter Langergraber sa Sveučilišta prirodnih resursa i znanosti o životu u Beču (BOKU). 

"Renaturacija omogućava rijekama više prostora i time stvara područja koja prigušuju poplavne valove. Neshvatljivo je da austrijski političari blokiraju odluku o EU direktivi o renaturaciji", dodao je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.