FOTO Avion u Londonu poletio s četiri razbijena prozora, dva nisu imala staklo

Foto: AAIB

Zrakoplov Airbus A321 poletio je prošlog mjeseca iz londonske zračne luke Stansted s dva oštećena prozorska stakla, dok druga dva uopće nije bilo, tvrde britanski istražitelji zrakoplovnih nesreća.

Devet putnika i 11 članova posade bili su u zrakoplovu koji je letio za međunarodnu zračnu luku Orlando na Floridi 4. listopada, kada je nakon polijetanja otkrivena šteta uzrokovana rasvjetom koja je dan ranije korištena tijekom snimanja filma.

Zrakoplov je dosegao visinu od najmanje 14.000 stopa (oko 4270 metara) prije nego što se okrenuo, stoji u posebnom izvješću britanskog Odjela za istraživanje zračnih nesreća (AAIB). Zrakoplov je nedugo nakon toga sigurno sletio natrag u zračnu luku Stansted.

"Buka bila dovoljno glasna da ošteti sluh"

Izvješće objavljeno 4. studenoga detaljno opisuje incident, napominjući da je mogao rezultirati "ozbiljnijim posljedicama da je integritet prozora bio izgubljen pri većim razlikama u tlaku zraka".

Putnici su nakon polijetanja u zračnoj luci Stansted primijetili da je zrakoplov "bučniji i hladniji nego što je uobičajeno".

Dok se zrakoplov uspinjao, član posade je također primijetio "povećanu buku u kabini" te je krenuo prema stražnjem dijelu zrakoplova gdje je brtva "lepršala od strujanja zraka".

Kaže da je buka u kabini bila dovoljno glasna da ošteti sluh pa je obavijestio kabinsko osoblje i pilota. 

Iako nije bilo "nenormalnih indikacija", posada je odlučila zaustaviti uspinjanje zrakoplova na 14.000 stopa i smanjiti brzinu dok su prozor pregledavali inženjer i treći pilot.

"Nakon pregleda prozora dogovoreno je da se zrakoplov vrati u Stansted", navodi se u izvješću.

"Kabinsko osoblje reklo je putnicima da ostanu sjediti i zavežu pojaseve te ih podsjetilo na upotrebu maski s kisikom ako to bude potrebno." Potpuni razmjeri štete na zrakoplovu nisu otkriveni sve dok se nije vratio na zemlju.

"Nedostajala dva stakla, dva bila razbijena"

Letačka posada započela je spuštanje i zrakoplov se vratio u zračnu luku Stansted. Ukupno vrijeme leta bilo je 36 minuta, navodi se.

Nakon što su se putnici iskrcali posada je pregledala zrakoplov izvana i otkrila da nedostaju dva prozorska stakla kabine, a treće je bilo pomaknuto.

Razbijeno vanjsko staklo kasnije je pronađeno tijekom rutinskog pregleda piste, dok je otkriven i četvrti prozor koji je "stršio s lijeve strane trupa".

"Četiri zahvaćena prozora bila su jedan uz drugi, odmah iza lijevog izlaza iznad krila", dodaje se u izvješću.

"Prozori oštećeni zbog velikih temperatura"

AAIB objašnjava da je zrakoplov korišten za snimanje dan ranije te da su prilikom toga prozori mogli "pretrpjeti toplinsko oštećenje" zbog povećanih temperatura.

"Vlasnici i operateri zrakoplova trebali bi razmotriti opasnost koju predstavljaju takve aktivnosti kako bi smanjili rizik od oštećenja zrakoplova", dodaje se u izvješću.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.