Ekonomski stručnjak za Index: Fidel Castro je uništio Kubu

Foto: Index

"OVO je novi početak za Kubu", kaže za Index ekonomski stručnjak Milan Račić koji je opisao i svoje dojmove o ovoj zemlji.

"Dvaput sam bio tamo, moji roditelji su putovali na Kubu 10 puta, kao i stotine tisuća drugih Kanađana.

Fidel Castro je u jednu ruku donio samostalnost Kubi, i to kad je bila previše dominirana Amerikancima i grupama mafije, ali ju je usto totalno vezao za Rusiju i njezinu nezdravu ekonomiju. Na kraju je upropastio tu državu.

Ljudi hvale kubanski obrazovni sistem, ali ako ste doktorica i ne možete prehraniti obitelj pa morate biti prostitutka (u najgorem slučaju) ili konobarica (u najboljem), to sve govori...

U modernom svijetu ne možete biti zatvorena ekonomija, pogotovo kad ste mali kao Hrvatska ili Kuba. Sankcije jesu štetile Kubi, ali SAD nije bila jedina zemlja s kojom se može trgovati.

Castro je izabrao propali model koji je upropastio državu", objasnio je Račić.

Kuba ne smije postati američka kolonija

"Jedna slika mi se urezala u sjećanje, iz vremena kad sam bio tamo kao turist. Upoznao sam 18-godišnjaka koji je po plažama prodavao turistima stvari. Imao je po licu ozbiljne opekline od sunca, a nije si mogao kupiti ni kremu. Sjetim ga se i zapitam se je li još živ. Kako je to jadno bilo... A njemu je još bilo i dobro, jer je prodavao turistima.

Odnosi Amerike i Kube se poboljšavaju, Kuba mora ići naprijed i graditi normalnu ekonomiju - ne smije postati kolonija Amerike. A Kanada i Kostarika mogu u susjedstvu SAD-a biti nezavisne, može i Kuba.

Kuba ima puno komparativnih prednosti, kad se pogleda što je sve mogla postati da nije bilo Castra, jasno je da je on odgovoran za uništavanje i kočenje Kube. On se zaljubio u jedan model socijalizma, imao je snažan karakter i karizmu, i gurao je to.

Bilo je tu i dosta apsurda, slike njega u vojnoj odori s dva Rolexa, a on je kao marksist. Sve je to jadno.

Kuba je prekrasna zemlja puna divnih ljudi, prirodno je bogata i na odličnoj lokaciji. Trebala bi imati sjajnu budućnost i nadam se da će ju i imati", objašnjava Račić.


Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.