FBI razotkrio iransku zavjeru da ubiju saudijskog veleposlanika u SAD-u

DUŽNOSNIK američkog ministarstva pravosuđa kazao je kako su FBI i DEA raskrinkali veliku terorističku zavjeru, povezanu s Iranom, koja je za cilj imala likvidaciju saudijskog veleposlanika u SAD-u, Adela al-Jubeira.

Glavni tužitelj Eric Holder kazao je kako su protiv dvojice muškaraca porijeklom iz Irana podignute optužnica za zavjeru. Dodane su im i optužnice za korištenje oružja za masovno uništenje. Dodao je kako su plan u Iranu skovali pripadnici grupacije Quds, koja je dijelom iranske Revolucionarne garde.

"Zahvaljujući prikrivenim i koordiniranim naporima naših policajaca i tajnih agenata, uspjeli smo omesti ovaj plan prije negoli je itko nastradao. Nastavit ćemo svim snagama istraživati ovaj slučaj i sve umiješane dovesti pred lice pravde", kazao je Holder.

Sumnjivac prišao FBI-jevom doušniku misleći da je član meksičkog narkokartela

Holder tvrdi kako je bila riječ o tipičnom naručenom ubojstvu, a posao je bio težak 1,5 milijuna dolara. Navodno je jedan od sumnjivaca FBI-evom tajnom agentu kazao kako "ubijanje senatora ili drugih civila u procesu atentata nije problem".

Akcija je dobila ime "Operacija crvena koalicija", a pokrenuta je u svibnju nakon što je jedan sumnjivac prišao prikrivenom FBI-evom doušniku i od njega zatražio pomoć meksičkog narkokartela pri izvođenju atentata na saudijskog ambasadora.

Dvojica optuženih identificirani su kao Mansour Arbabsiar, 56-godišnji naturalizirani Amerikanac koji ima i iransku putovnicu, te Gholam Shakuri, koji ima prebivalište u Iranu te je navodno član Qudsa. "Arbabsiar je uhićen još u rujnu, dok je Shakuri još uvijek u Iranu", kazao je Holder.

Arabsiar bi se pred sudom trebao pojaviti tijekom dana, a ukoliko bude osuđen po svim točkama optužnice prijeti mu doživotni zatvor. Pojavili su se navodi da je Arbabsiar planirao atentat obaviti upotrebom bombe u restoranu kojeg je veleposlanik Jubeir često posjećivao.

SAD izmišljanjem vanjske prijetnje želi skrenuti pozornost građana s unutrašnjih problema

"Navodna zavjera o izvođenju terorističkog napada u SAD-u, a koja se povezuje s Iranom, je čista laž i fabrikacija", kazao je Ahmadinedžadov glasnogovornik Javanfekr. Dodao je kako iranska vlada još čeka sve detalje o slučaju, ali i da smatraju kako je riječ o pokušaju američke vlade da izmišljenom pričom o vanjskoj prijetnji skrenu pozornost građana s unutrašnjih problema.

Američki State Department još od 1984. godine Iran klasificira kao "državnog sponzora" terorista.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.