Facebook suspendirao vodećeg teoretičara zavjera na mjesec dana

Screenshot: Youtube/Infowars

NAJVEĆA društvena mreža na svijetu je zabranila objavljivanje Alexu Jonesu, najpoznatijem američkom teoretičaru zavjera i voditelju online talk showa Infowars, ali samo na 30 dana.

 "Naši standardi zajednice jasno daju do znanja da zabranjujemo sadržaj koji potiče fizičko nasilje (bullying) ili napada nekoga na temelju njegove vjeroispovijesti ili rodnog identiteta (govor mržnje)", objasnio je glasnogovornik Facebooka. 

Uklonjena četiri videa zbog bullyinga i govora mržnje

Jones je, prenosi Guardian, suspendiran s Facebooka na 30 dana zbog četiri videa koja su Alex Jones i Infowars objavili na svojim stranicama, ali Facebook nije otkrio o kojim se točno videima radi. 

"Uklanjamo sadržaj koji krši naše standarde čim saznamo za njega. U ovom slučaju, primili smo pritužbe vezane za četiri različita videa na stranicama koje Alex Jones i Infowars održavaju na Facebooku. Revidirali smo sadržaj u vezi s našim standardima zajednice i utvrdili da ih krši. Sva četiri videa su sada uklonjena s Facebooka", dodao je glasnogovornik internet giganta.

Jones sljedećih mjesec dana neće moći objavljivati sadržaj na svojoj stranici, ali ni na stranici Infowarsa. Međutim, Facebook stranica Infowars nije suspendirana, što znači da će drugi administratori osim samog Jonesa i dalje moći objavljivati na njoj.

Facebook je dao do znanja da je Jones prethodno upozoren da krši politiku tvrtke i da će idući put kad to napravi biti suspendiran. 

Facebook na udaru kritika zbog toleriranja teorija zavjera

Facebook je u posljednje vrijeme na meti kritika zbog "blagog" moderiranja za profile visokog profila, kao što su Jones ili druge ekstremno desne stranice i platforme za lažne vijesti.

Kritičari su tražili od Facebooka da potpuno ugasi Infowars na svojoj platformi, prvenstveno zbog širenja teorija zavjere poput one da su žrtve učestalih masovnih pucnjava u Americi ili njihovi roditelji "glumci", a masovna ubojstva "izrežirana" od "duboke države". Druga poznata teorija zavjere koju je promicao je ona da su Hillary i Bill Clinton umiješani u lanac pedofilije i trgovanja djecom koji operira preko jedne pizzerije - zbog čega je nazvan Pizzagate. 

Facebook je ranije na kritike odgovorio da "samo biti u krivu" ne predstavlja kršenje standarda zajednice. "Ne mislimo da je zabranjivanje stranica zbog dijeljenja teorija zavjere ili lažnih vijesti pravi način", rekao je glasnogovornik ranije.

I YouTube uklonio sporna videa

I YouTube, na kojem kanal Infowars ima gotovo dva i pol milijuna pretplatnika, uklonio je četiri sporna videa i dao "upozorenje" (eng. strike) Jonesovom mediju. Novi clipovi nisu zabranjene na YouTubeu, ali streamovi jesu, i to u sljedećih 90 dana koliko je upozorenje na snazi. Ako u 90 dana InfoWars dobije još dva upozorenja, bit će trajno ugašen na YouTubeu. 

 Jones, inače veliki pristaša Donalda Trumpa (osim kad je riječ o njegovim vojnim akcijama u Siriji) i Vladimira Putina, ovog je tjedna objavio prijeteći monolog u kojem napada specijalnog tužitelja Roberta Muellera koji vodi istragu o ruskom miješanju u američke izbore i mogućem dosluhu s Trumpovom kampanjom. 

Jones je Muellera nazvao "čudovištem" i "demonom" i optužio ga da je na čelu mreže moćnih pedofila koje štiti. "Ovo nije šala. Ovo nije igra. Ovo je stvarni svijet. Politički (obračunat ćemo se). Platit ćeš, ili ću ja umrijeti pokušavajući, kujo. Spremi se. Suočit ćemo se", rekao je Jones u videu, imitirajući zvuk pucanja iz pištolja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.