Europski ulagači oprezni na početku tjedna

Foto: EPA

NA EUROPSKIM se burzama jutros trguje oprezno zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva i neizvjesnosti u vezi s Brexitom.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9.30 sati u minusu 0,3 posto, izgubivši dio prošlotjednih dobitaka.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,10 posto, na 6.959 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,40 posto, na 11.161 bod, a pariški CAC 0,30 posto, na 4.861 bod.

U fokusu ulagača su jutros objavljeni podaci o rastu kineskog gospodarstva u posljednjem lanjskom tromjesečju za 6,4 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, što je sporiji rast nego u prethodnom kvartalu, kada je iznosio 6,5 posto, i najsporiji od 2009. godine.

U cijeloj prošloj godini kineski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je 6,6 posto, najsporije u posljednjih 28 godina.

Podaci su u skladu s očekivanjima analitičara u anketi Reutersa, koji očekuju i da će zbog slabljenja domaće i inozemne potražnje, ali i investicija, kineske vlasti uskoro uvesti dodatne poticajne mjere.

Podršku tržištima pružaju i naznake napretka u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine. U nedjelju ja predsjednik SAD-a Donald Trump poručio da pregovori napreduju prema dogovoru.

Zamjenik kineskog premijera Liu He boravit će u Washington 30. i 31. siječnja, kada će se nastaviti pregovori između dvije zemlje na višoj razini od one u pregovorima početkom ove godine.

Oprez na tržištima posljedica je, također, neizvjesnosti u vezi s Brexitom jer bi danas premijerka Theresa May trebala predstaviti plan B, nakon što je prošloga tjedna britanski parlament odbacio njezin plan za izlazak Britanije iz Europske unije.

A na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9.30 sati bio u plusu 0,2 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, na 20.719 bodova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.