Europski parlament razmatra uvođenje strožih mjera kontrole oružja

Foto: FAH

ČLANOVI Odbora za unutarnje tržište Europskog parlamenta sa stručnjacima su razgovarali o prijedlozima Europske komisije za obnovu zakonodavstva o kontroli oružja koje je Komisija iznijela nakon terorističkih napada u Parizu prošle godine, priopćio je Europski parlament.

Europska je komisija u studenom prošle godine predložila obnovu zakonodavstva o kontroli oružja koje je uvedeno 1991. te obnavljano 2008. Saslušanjem je predsjedala Vicky Ford (ECR,UK) koja je naglasila kako je svrha uz pomoć stručnjaka ustanoviti posljedice predloženih promjena.

Trenutna pravila o automatskom oružju nalažu kako su ona zabranjena, poluautomatska oružja zahtijevaju izdavanje dozvole, dok ostala oružja, kao što su puške, vlasnici trebaju deklarirati. Stara oružja nisu pokrivena.

U muzejima samo oružja izvan funkcije

Komisija predlaže da zakonu sad podliježu i kolekcionari i muzeji koji moraju zatražiti deklaraciju. Muzeji mogu zadržati automatska oružja samo ako su izvan funkcije - što znači da su trajno deaktivirana.

Međutim, kako kaže Edward Impey, izvršni ravnatelj Kraljevske oružarnice u Ujedinjenom Kraljevstvu, potez bi mogao imati velike posljedice na muzeje. "Trajno deaktivirati znači gotovo uništiti. Ništa dalje ne možemo naučiti o tim primjercima. To je kao kad uklonite motor iz starih automobila".

Drugi značajni prijedlog zahtijeva da nacionalne vlasti čuvaju podatke i prate oružje sve do njihovog uništenja. Prema današnjim pravilima, arhive se čuvaju 20 godina, što je, kako je rekao Philippe Nobles iz francuske policije, prekratko vrijeme. "U pariškim napadima koristila su se oružja iz raznih razdoblja, od 1942. do 1957. Čuvanje podataka jako je važno".

Zabrana poluautomatskog oružja


Komisija predlaže i zabranu poluautomatskog oružja koje sliči na automatsko.

"Radi se o subjektivnom kriteriju koji vodi do razlika među državama članicama", upozorio je Jean-Luc Stassen, direktor Banc d’Épreuves des armes á feu.

Komisija također predlaže zajednička pravila o obilježavanju oružja, stroža pravila o prodaji putem internata, uključenje pištolja koji služe za oznake i uzbune, kao što su startni pištolji jer se mogu prenamijeniti te da za sve države vrijedi pravilo za izdavanje dozvola od najviše pet godina.

O izvješću će Odbor za unutarnje tržište glasati krajem lipnja, a prvo čitanje na plenarnoj sjednici bit će na jesen, najavljuje se u priopćenju na portalu Europskog parlamenta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.