KORONAVIRUS

Manfred Weber proglasio Plenkovićevu ideju za spas turizma neprihvatljivom

Foto: EPA/Matija Habljak/PIXSELL

HRVATSKA za spas turističke sezone računa na postizanje bilateralnih dogovora s izabranim članicama Europske unije, pa se tako iz vlade, službeno ili neslužbeno, mogu čuti planovi da će se takvi dogovori postići sa zemljama poput Slovenije, Češke, Austrije, Njemačke.

No hrvatski planovi ne obuhvaćaju sve članice Europske unije, što je zasmetalo predsjedniku kluba Europske pučke stranke u Europskom parlamentu Manfredu Weberu. Ovaj bavarski političar i bivši kandidat EPP-a za predsjednika Europske komisije je u intervjuu za njemački dnevnik Bild direktno prozvao Hrvatsku.

Weber: Bilateralni turistički sporazum između Njemačke i Hrvatske ne smije postojati

Weber je pozvao Europsku komisiju da omogući putovanja svim građanima Europske unije, a ne samo onima čije vlade međusobno postignu bilateralne dogovore o tome.

“Ako mogu letjeti od Madrida do Mallorce, onda mora biti moguće i doletjeti iz Münchena. Svi moraju biti tretirani jednako. Živimo u ujedinjenoj Europi. Bilateralni turistički sporazumi, poput onoga koji se spominje između Njemačke i Hrvatske, ne bi smjeli postojati”, naglasio je Weber za Bild.

Plenković pokušava dogovoriti turističke koridore s izabranim članicama EU

Weber se time direktno referirao na intervju koji je hrvatski premijer Andrej Plenković prije nekoliko dana dao Politicu i u kojem je najavio da Hrvatska radi na postizanju bilateralnih dogovora s nekoliko članica EU. Plenković je tada doduše izjavio kako bi "bilo idealno da imamo dogovor na nivou EU o prelasku granica naših građana", ali i naznačio da Hrvatska nema namjeru čekati da se to dogodi jer joj je turizam jedna od najvažnijih gospodarskih grana.

Weberovo direktno prozivanje Hrvatske, članice čiji je premijer također istaknuti član EPP-a, sugerira da hrvatski planovi za spas turističke sezone neće dobiti unisonu podršku ni unutar Plenkovićeve političke obitelji.

Vladi bliski mediji već tjednima plasiraju vijesti o "korona-koridorima" koji će "spasiti hrvatski turizam" te se promoviraju Plenkovićevi razgovori s kolegama u Austriji i Češkoj o tome da stanovnici tih zemalja dođu ljetovati u Hrvatsku. Zasad nijedan takav bilateralni sporazum nije postignut.

>> Česi, Mađari i Austrijanci će posebnim koridorima na ljeto dolaziti u Hrvatsku?

Interes turističkih agencija iz Njemačke i Češke

Neki dan je i iz Hrvatske turističke zajednice plasirana informacija da su vodeći njemački touroperatori, među kojima i najveći TUI, zainteresirani za realizaciju dijela sezone i u Hrvatskoj, koja je u Njemačkoj među destinacijama za koje bi se mogla obnoviti prodaja za ljeto, uključujući zrakoplovne aranžmane.

Ideja o tome da se postigne bilateralni sporazum između Hrvatske i Češke je, pak, u samoj Češkoj izazivala prijepore. 

>> Češki predsjednik protiv turističkog koridora k Hrvatskoj, premijer pak zainteresiran

Premijer Andrej Plenković je tako na svom Twitteru 17. travnja objavio da je razgovarao sa svojim češkim kolegom Andrejem Babišem o prijedlogu čeških touroperatera te su dogovorili kako će hrvatski ministar turizma Gari Cappelli i njegova češka kolegica Klara Dostalova pokušati dogovoriti "prihvatljiv model dolaska čeških turista u Hrvatsku tijekom ovogodišnje turističke sezone".
Prijedlog je češke udruge putničkih agencija da se između RH i Češke stvori zračne ili cestovne koridore kojima bi u Hrvatsku dolazili Česi s potvrdama da ne boluju od covida-19. Toj ideji se usprotivio češki predsjednik Miloš Zeman.

Europska komisija zasad neutralna

Europska komisija je, pak, krajem travnja pozvala da se što prije ukine zabrana letova unutar Europske unije, no kada je riječ o strategijama otvaranja i turizmu, dosad se držala sa strane nudeći tek općenite preporuke.

>> Europska komisija: Zabranu putovanja treba ukinuti što je prije moguće

Bit će zanimljivo pratiti kako će se razvijati ovaj sukob unutar Europske pučke stranke te hoće li na kraju prevladati Weberov stav da je potrebno osigurati ravnopravnost svih građana EU ili Plenkovićev da se turistička sezona pokuša spasiti serijom bilateralnih sporazuma s odabranim članicama.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.