Europske burze prate pad Wall Streeta

Foto: EPA

NA EUROPSKIM su burzama jutros cijene dionica pale, kao i dan prije na Wall Streetu, jer se ulagači plaše novog jačanja trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine, a brine ih i politička nesigurnost u Washingtonu.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu 0,6 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,40 posto, na 7.261 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,45 posto, na 12.252 boda, a pariški CAC 0,65 posto, na 5.591 bod.

Najveći pad u tehnološkom sektoru

Najviše su jutros pale cijene dionica u tehnološkom sektoru, u prosjeku 1,2 posto, a tržišta su pod pritiskom zbog političke nesigurnosti u Washingtonu nakon što je u utorak predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, demokratkinja Nancy Pelosi kazala da će njezin dom pokrenuti službenu istragu za mogući opoziv predsjednika Trumpa.

Zastupnički dom, koji kontroliraju demokrati, ispitat će je li Trump tražio pomoć Ukrajine kako bi ocrnio bivšeg potpredsjednika Joea Bidena koji trenutno ima najviše izgleda postati predsjednički kandidata Demokratske stranke na izborima 2020. godine.

Trump je opovrgnuo optužbe i kazao da će objaviti cjeloviti transkript telefonskog razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

„Istraga za opoziv Trumpa pritisnula je tržišta. Također, Trumpovi komentari o trgovinskim odnosima s Kinom povećali su rizike, pa se ulagači plaše da se usporavanje rasta kineskog gospodarstva neće tako skoro zaustaviti”, kaže Kiyoshi Ishigane, direktor u tvrtki Mitsubishi UFJ Kokusai Asset Management.

Trump prijetio Kini

Naime, Trumpov je jučer na zasjedanju Ujedinjenih naroda oštro kritizirao kineske trgovinske prakse i poručio da neće prihvatiti lošu trgovinsku nagodbu s Kinom.

Peking je, pak poručio da se dva najveća svjetska gospodarstva moraju međusobno poštivati zbog obostrane i koristi ostatka svijeta.

„Ako se pokaže da bi istraga o opozivu mogla umanjiti njegove izglede za ponovni izbor za predsjednika u 2020., Trump bi mogao zaoštriti stav prema trgovinskom dogovoru s Kinom, što bi povećalo izglede za uronjavanje svjetskog gospodarstva u recesiju iduće godine”, kaže Jeffrey Halley, analitičar u OANDA-i.

Zbog toga su i na azijskim burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,8 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,4 posto, na 22.020 bodova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.