Europske burze prate pad azijskih tržišta

Ilustracija: EPA

NA EUROPSKIM su burzama jutros cijene dionica oštro pale, kao i na azijskim tržištima, jer se ulagači plaše da bi širenje koronavirusa u Kini i izvan nje moglo negativno utjecati na gospodarstva.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu 0,8 posto.

Tržišta pod pritiskom zbog korona virusa

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 1,10 posto, na 7.566 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,75 posto, na 13.447 bodova, a pariški CAC 1,35 posto, na 5.996 bodova.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9.30 bio u minusu oko 1 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 0,9 posto, na 23.864 boda.

Tržišta su pod pritiskom zbog širenja koronavirusa, bolesti nalik upali pluća, od koje je dosad u Kini umrlo troje ljudi, dok ih je više od 200 zaraženo.

Virus je prvi put otkriven u gradu Wuhanu u središtu zemlje krajem prošle godine. Od tada se proširio na više kineskih gradova, uključujući Peking i Šangaj, a prijavljen je i četvrti slučaj izvan granica Kine.

Obratio se kineski predsjednik

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je jučer da će zemlja odlučno suzbiti širenje novog koronavirusa, no ulagači se plaše negativnih posljedica po gospodarstva, s obzirom na to da uskoro počinje kineska nova godina kada milijuni ljudi putuju.

„Tu će situaciju tržišta pratiti na radaru rizika jer, ako situacija postane kritična, to bi mogao biti veliki udarac na zrakoplovnu industriju i lokalni turizam”, kaže Stephen Innes, strateg u tvrtki AxiCorp.

Raspoloženje na tržištima splasnulo je i zbog toga što je Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio procjene rasta globalnog gospodarstva u ovoj godini zbog neočekivano oštrog usporavanja rasta u Indiji i drugim tržištima u razvoju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.