Europske burze oštro pale, u fokusu ECB

Foto: EPA

Na europskim su burzama jutros cijene dionica oštro pale, kao i na Wall Streetu dan prije, a osim poslovnih rezultata kompanija, u fokusu ulagača bit će odluke Europske središnje banke.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9:30 u minusu više od 1 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0.70 posto, na 7360 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1.44 posto, na 14.677 bodova, a pariški CAC 1.18 posto, na 6835 bodova.

Osim kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, u fokusu ulagača bit će današnja redovna sjednica čelnika Europske središnje banke.

Ne očekuje se daljnje povećanje ključnih kamata, koje se kreću na rekordnih 4 posto, s obzirom na slabljenje gospodarstva eurozone.

I na azijskim su burzama cijene dionica pale

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 9:30 u minusu više od 1 posto, pa je ponovo zaronio na najnižu razinu u gotovo godinu dana.

Pritom je japanski Nikkei indeks potonuo više od 2 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0.4 i 2.7 posto. U Šangaju su, pak, porasle oko 0.4 posto.

Tako burze prate jučerašnji oštar pad Wall Streeta, kada je Dow Jones skliznuo 0.32 posto, dok je S&P 500 potonuo 1.43, a Nasdaq indeks 2.43 posto.

Jučer je objavljeno da je u rujnu prodaja novih kuća snažno porasla, premda su kamate na hipotekarne kredite dosegnule najviše razine u 23 godine.

To je izazvalo strahovanja da bi kamate mogle dodatno porasti, pa su porasli i prinosi na državne obveznice, koji utječu na niz kamata na kredite.

"Američko gospodarstvo i dalje stabilno raste"

Tako su se prinosi na 10-godišnje obveznice ponovo primaknuli razini od 5 posto, što je negativno utjecalo na tržište dionica.

"Američko gospodarstvo i dalje stabilno raste i to je jedan od razloga što su prinosi tako snažni. Tržište obveznica procjenjuje da će gospodarstvo i u sljedećem razdoblju ostati čvrsto", kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki Carson Group.

Među najvećim je gubitnicama jučer bila dionica Alphabeta s padom cijene za više od 9 posto. Kvartalni rezultati tog tehnološkog diva vrlo su dobri, no podbacili su prihodi od "cloud" poslovanja.

Pad Alphabeta pritisnuo je i ostale tehnološke dionice, pa su S&P 500 indeks komunikacijskog sektora i Nasdaq indeks, koji je pun tehnoloških dionica, jučer zabilježili najveći dnevni pad od veljače.

"Zarade nekih kompanija su solidne, ali nekih baš i nisu, što ulagačima zadaje glavobolju. No najveći su problem visoki prinosi na obveznice, koji ne pokazuju naznake popuštanja", kaže Detrick.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.