Europska unija postrožila izdavanje viza Rusima

Ilustracija: EPA

EUROPSKA komisija pozvala je granične službe i konzulate država članica da strože nadziru zahtjeve za ulaznim vizama ruskih građana, kojih velik broj nastoji pobjeći iz zemlje nakon što je proglašena djelomična mobilizacija.

"Europska unija jest i uvijek će biti prostor azila. Ali ovo sada je prije svega sigurnosno pitanje - povećani nadzor kod izdavanja viza i strože granične kontrole omogućit će nam da se zaštitimo i očuvamo jedinstvo", rekao je potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas.

"Sigurnosna prijetnja je realna"

Komisija je na zahtjev država članica objavila ažurirane smjernice o postupku izdavanja viza i graničnim kontrolama za ruske građane na vanjskim granicama Europske unije.

"Sigurnosna prijetnja je realna i EU će zaštititi sebe i svoje građane", rekla je povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson istaknuvši da je na vanjskim granicama Europske unije potreban zajednički pristup prema ruskim građanima i kod izdavanja kratkoročnih viza.

"Istodobno, Europa neće zatvoriti svoja vrata onima kojima doista treba zaštita", dodala je Johansson.

U smjernicama se navodi da države članice trebaju razmatrati uvjete pod kojima se ruskim građanima mogu izdati šengenske vize na “restriktivan i koordiniran način”. To uključuje i one koji bježe od mobilizacije. Što se tiče onih ruskih građana koji već imaju šengenske vize, granični policajci i država koja je izdala vizu mogu poništiti te vize ako postoji temelj za to.

Ovo su smjernice koje je propisala Europska unija

Ako podnositelj zahtjeva za vizu, primjerice osoba koja bježi od vojne mobilizacije, planira dugi boravak u EU, konzulati država članica trebali bi taj slučaj tretirati u skladu s primjenjivim nacionalnim pravilima za vize za dugotrajni boravak.

Kada su u pitanju vize za kratkoročni boravak, konzulati su pozvani da restriktivno primjenjuju sve humanitarne derogacije. Na državama članicama je da, na temelju pojedinačnog ispitivanja, procijene mogu li zahtjevi ruskih državljana spadati u kategoriju humanitarnih razloga.

U slučajevima kada ruski državljani koji se nalaze izvan Rusije podnose zahtjev za vizu, Komisija preporučuje da se takvi zahtjevi upućuju konzulatima koji su nadležni za njihovo mjesto prebivališta u Rusiji.

Prema smjernicama Komisije, zračni prijevoznici su odgovorni za one koje su dovezli u EU, a kojima je odbijen ulazak, i dužni su ih vratiti u zemlju iz koje su krenuli. To znači da pozornije trebaju pregledavati putne dokumente, pogotovo ruskim građanima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.