Euro oslabio prema dolaru

Ilustracija: 123rf

TEČAJ eura je na međunarodnim tržištima skliznuo prema najnižim razinama u tjedan dana prema dolaru, budući da su investitori počeli računati s većim oprezom dužnosnika na ovotjednoj sjednici Europske središnje banke (ECB). 

Tečaj eura skliznuo je pritom prema dolaru za 0,2 posto, na 1,1318 dolara. U trgovanju u ponedjeljak nakratko se spustio na 1,1309 dolara, najnižu razinu u posljednjih sedam dana.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je pak ojačao blagih 0,1 posto, na 96,726 bodova. U ponedjeljak je nakratko dosegnuo 96,816 bodova, najviše razine od 19. veljače.

U fokusu pitanja vezana uz zaštitu gospodarstva eurozone

U fokusu investitora u potrazi za novim smjernicama bit će za četvrtak najavljena sjednica ECB-a, koji je pod pojačanim pritiskom da se pozabavi pitanjima vezanim uz moguće opcije zaštite gospodarstva eurozone od poduljeg usporavanja aktivnosti.

Euro su pogodila očekivanja tržišta da će središnja banka odgoditi podizanje kamatnih stopa do iduće godine i uskoro ponovno uvesti dugoročne kredite bankama. U takvim okolnostima mu je cijena od početka godine pala za 1,2 posto prema dolaru.

"Slabljenje eura moglo bi se pripisati činjenici da bi nove ECB-ove projekcije za gospodarstvo u četvrtak mogle upućivati na lošiju situaciju nego što se ranije činilo", smatra Antje Praefcke, valutni analitičar u Commerzbanku, prema bilješci za klijente.

Tečaj dolara na najvišim razinama u dva tjedna

Tečaj dolara se zadržao blizu najviših razina u dva tjedna prema drugim najznačajnijim svjetskim valutama, pri čemu je podršku dobivao iz solidnog američkog gospodarstva.

Podrška dolaru dijelom se pripisuje i višim prinosima na američke državne obveznice budući da su nedavni gospodarski pokazatelji ublažili strahove od potencijalnog brzog gubitka zamaha u gospodarstvu.

Volatilnost tečajeva ključna je za trgovce valutama koji mogu ostvariti veću zaradu kod izrazitijih oscilacija. No tečaj eura prema dolaru, inače najtrgovaniji valutni par u svijetu, zapeo je u najužem kvartalnom rasponu trgovanja od uvođenja eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.