"EU se pretvara u transfernu uniju"

OLI REHN, povjerenik za gospodarstvo i financije predstavit će danas planove za borbu protiv širenje krize iz Grčke na cijelu eurozonu, prenosi Deutsche Welle. "Učinit ću sve kako bi se po svaku cijenu očuvala stabilnost eura", kazao je Rehn.

Rehn smatra da će to uspjeti ako se oštrije kontrolira nacionalni budžet. Pri tome misli na proračunske planove koji su u fazi pripreme vlada prije nego što se oni nađu pred zastupnicima nacionalnih parlamenata. Njemačka zbog Rehnova prijedloga strahuje za svoju suverenost oko vlastitog proračuna.

Prema stavovima nekih financijskih stručnjaka izgleda da je "nastupilo novo doba u kojem snažnije zemlje članice eura podržavaju slabije države eurozone" dok promatrači smatraju da se taj trend više ne može zaustaviti i da se EU odnosno eurozona pretvara u "transfernu uniju".

Grčka danas dobiva pet i pol milijardi eura pomoći

Prva financijska pomoć za Grčku od eurozone stiže danas i to u visini od pet i pol milijardi eura. Grčki ministar financija Giorgos Papakonstantinou zaprijetio je podnošenjem ostavke ako njegov program štednje propadne.

Europska komisija unatoč krizi želi proširiti broj zemalja eurozone. Komisija će danas za 1.siječnja 2011. godine preporučiti primanje Estonije u eurozonu kao 17. članice. Estonija bi tako postala prva baltička država u eurozoni i nakon Slovenije, Malte, Cipra i Slovačke peta nova članica u eurozoni. Estonija je planirala preuzeti euro još 2007.godine, ali tada je taj pokušaj propao zbog velike stope inflacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.