EU: Ne pregovaramo o kupnji ruskog cjepiva

EUROPSKA KOMISIJA je kazala da ne pregovara o kupnji ruskog cjepiva protiv covida-19 Sputnik V.

"U ovome trenutku ne vode se pregovori o uključivanju cjepiva Sputnik u portfelj", rekao je glasnogovornik Komisije na konferenciji za novinare.

Europska agencija za lijekove (EMA) kazala je ranije u četvrtak da je počela postupnu ocjenu dokumentacije o cjepivu Sputnik V, koja bi mogla dovesti do njegovog odobrenja za korištenje u 27 država članica.

"Samo zato što je neko cjepivo odobreno na europskoj razini, nakon pozitivne ocjene EMA-e, to ne znači da je Komisija obvezna uključiti ga u naš portfelj", rekao je drugi glasnogovornik Komisije.

Cjepivo je već odobreno ili se razmatra njegovo moguće odobrenje u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj.

Plenković na vladi govorio o nabavci ruskog cjepiva

Hrvatska je u četvrtak rekla da je pripravna nabaviti rusko cjepivo Sputnik V kada ga Europska agencija za lijekove odobri.

Plenković je na sjednici vlade rekao da je vlada od ruske strane zatražila dodatnu dokumentaciju o cjepivu Sputnik V te istaknuo da je očito započeta formalna procedura da ga EMA odobri.

"Učinit ćemo sve bilateralno da vidimo detalje. Kada Agencija odobri cjepivo, mi smo više nego pripravni da ga nabavimo i dodatno stavimo u funkciju zaštite građana od pandemije", poručio je premijer.

Osiguranje EMA-e ima veću zakonsku zaštitu

Nacionalna odobrenja u kriznim situacijama moguća su po pravilima Unije, ali države članice mogu biti odgovorne ako nešto s cjepivom pođe po zlu, dok odobrenje EMA-e osigurava veću zakonsku zaštitu.

Jedan dužnosnik kazao je da su države članice preliminarno razgovarale o tome hoće li pregovarati s ruskim proizvođačima cjepiva, ali ništa konkretno nije izneseno na stol.

Države članice Europske unije smiju kupiti cjepiva koja Unija nije naručila kao cjelina, ali im je savjetovano da se suzdrže od paralelnih pregovora i dogovora ako Unija pregovara o zajedničkoj kupnji. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.