EU nastavlja poslovanje s Iranom, unatoč Americi

Foto: EPA

NJEMAČKA, Francuska i Velika Britanija danas, na rubu neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova Europske unije u Bukureštu, uspostavljaju posebni europski instrument za financijske transakcije s Iranom kako bi zaobišle američke sankcije.

Na neformalnom dvodnevnom sastanku šefova diplomacije (Gymnich), na kojem će sudjelovati i potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić razgovarat će se i o Venezueli, a u dijelu sastanka otvorenom za ministre vanjskih poslova država kandidatkinja o suradnji s Kinom i budućnosti jugoistočne Europe.

Europski mehanizam zvat će se INSTEX, prema engleskom nazivu za Instrument za podršku trgovinskoj razmjeni (Instrument In Support Of Trade Exchanges), objavila je njemačka mreža NDR u četvrtak, piše Reuters.

Zajednička izjava Francuske, Njemačke i Velike Britanije, triju pokroviteljica tog projekta, treba biti objavljena u tri prijestolnice. 

INSTEX će biti registriran u Francuskoj, imat će i njemačku adresu, a prva sredstva uplatit će te tri države, koje su potpisale 2015. nuklearni sporazum s Iranom.

Taj međunarodni nuklearni sporazum potpisale su još i Kina, Rusija i Sjedinjene Države kada je predsjednik bio Barack Obama, ali je njegov nasljednik Donald Trump odlučio povući SAD i nametnuo je nove sankcije Iranu.

Nezadovoljan sporazumom s Iranom, Washington je nakon povlačenja upozorio Europljane da će se suočiti s posljedicama ako pokušaju zaobići sankcije protiv Irana.

INSTEX je međuvladin projekt i imat će potporu Europske unije u okviru teksta zaključka o Iranu koji su u srijedu odobrili predstavnici 28-orice u Bruxellesu. U tom tekstu 28 članica EU-a pozdravlja što Iran poštuje obveze preuzete Sporazumom iz 2015. 

Poseban instrument plaćanja omogućit će Iranu naplatiti svoj izvoz, a što mu SAD blokira svojim sankcijama.

Europljani su istodobno zabrinuti zbog programa balističkih projektila dugog dometa koje razvija Iran, kao i iranskim aktivnostima u regiji, napose sudjelovanjem u sukobima u Siriji i Jemenu, pa je i poruka upućena Islamskoj Republici Iran dosta snažna, navodi se u izjavi, kako prenosi agencija AFP.

Prvi projekt zaobilaženja sankcija predviđao je da Iran nastavi prodavati naftu Europskoj uniji i plaćati robu koju kupuje u Europi po modelu kompenzacije. No Europljani praktički više ne kupuju naftu od Irana. Zato će INSTEX prvenstveno biti namijenjen za poslovanje malih i srednjih poduzeća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.