Erjavec potvrdio: Slovenska vlada traži pravne stručnjake za tužbu protiv Hrvatske

Foto: FaH

SLOVENSKA vlada prihvatila je zaključak po kojemu će potražiti stručnjake za pravo EU-a koji bi sudjelovali u eventualnoj tužbi protiv Hrvatske, nakon što istekne šestomjesečni rok za provedbu arbitražne presude, kazao je u četvrtak nakon sjednice vlade ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

"U zatvorenom dijelu sjednice odlučeno je da se potraže pravni stručnjaci iz EU-a  koji bi zastupali Sloveniju u mogućim tužbama protiv Hrvatske", kazao je Erjavec, dodavši da je vlada prihvatila informaciju njegova ministarstva o pravnim mogućnostima za implementaciju arbitražne presude nakon što krajem godine istekne predviđeni rok za njenu provedbu.

Erjavec smatra da neće biti rezultata od razgovora

Kako prenose slovenski mediji, Erjavec  smatra da bilateralni razgovori s Hrvatskom o suradnji u primjeni arbitraže ne mogu dati rezultata, te da se primjeni arbitražne crte u Piranskom zaljevu "koja je jasna" treba što prije pristupiti.

U međuvremenu trebalo bi se pripremiti za tužbu protiv Hrvatske koja, po njemu, odbijanjem arbitražne presude krši međunarodno i europsko pravo.

Erjavec je potvrdio da i nakon što su arbitri prije dva i pol mjeseca donijeli arbitražnu presudu, Slovenija i dalje surađuje s jednim od svojih zastupnika tijekom arbitraže, Allainom Pelletom, francuskim profesorom međunarodnog prava, s obzirom na to da se on smatra najvećim stručnjakom za pomorsko pravo.

Mediji navode da bi dio ekipe pravnih stručnjaka koje bi u tužbi protiv Hrvatske pred sudom EU-a u Luksemburgu angažirala Slovenija vodio upravo Pellet čije usluge, kako tvrde, slovenska vlada i dalje koristi radi interpretacije teksta arbitražne odluke.

Uz to, navode kako Erjavec smatra da hrvatska vlada mobilizira javnost na pitanju odnosa sa Slovenijom zbog unutarnjih potreba i krize koja joj prijeti zbog drugih političkih pitanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.