Ekonomski fakultet: Ne damo dekana Tipurića!

VIJEĆE Ekonomskog fakulteta na jučerašnjoj je sjednici održanoj na zahtjev Rektora Sveučilišta u Zagrebu Alekse Bjeliša odbilo imenovati vršitelja dužnosti dekana Ekonomskog fakulteta do sljedeće sjednice 19. siječnja 2010. Vijeće, naime, inzistira na raspravi o suspenziji dekana Darka Tipurića držeći da je Bjeliševa odluka presedan te da ju se mora ponovno razmotriti.

Rektor je smijenio dekana Ekonomskog fakulteta zbog Međunarodne ljetne škole na Ekonomskom fakultetu. Na Ljetnoj školi su se plaćali dodatni ispitni rokovi, a neki Tipurićevi kolege s fakulteta tvrde kako se na fakultet slijevao velik novac od kojeg je veliki dio završio na Tipurićevom osobnom računu, dok je dio kroz razne projekte i dodatke na plaću Tipurić navodno isplatio "proviziju" i njemu odanim profesorima.

Vijeće ne želi smijeniti Tipurića

Vijeće koje broji 130 članova na jučerašnjoj je sjednici međutim donijelo zaključak o "spremnosti suradnje s tijelima Sveučilišta u Zagrebu glede koncepcije i organizacije Međunarodne ljetne škole Ekonomskog fakulteta". Vijeće očekuje i da će Senat uvažiti njihov legitiman zahtjev da se raspravi o rektorovoj odluci o suspenziji dekana Tipurića. Pri tom se pozivaju na javno izrečenu najavu rektora Bjeliša u emisiji Otvoreno da će kao točku dnevnog reda dati na raspravu i potvrdu svoju odluku o suspenziji. Podsjećaju i kako je Fakultetsko vijeće Ekonomskog fakulteta na sjednici održanoj 18. prosinca 2009. tajnim glasovanjem potvrdilo povjerenje dekanu Darku Tipuriću.

Izvještaji o ljetnoj školi su krivotvoreni?

Nadalje, pojavile su se sumnje da su izvješća Povjerenstva za analizu organizacije i poslovanja Ljetne škole Ekonomskog fakulteta krivotvorena. U posjedu smo prepiske između studentskog pravobranitelja i člana Povjerenstva Ivana Tomljenovića s rektorom Bjelišem u kojem Tomljenović izvještava rektora kako mu izvješće Povjerenstva nije bilo predočeno prije potpisivanja. Tomljenović navodi kako je izvješće potpisivao u dva navrata, odnosno da u drugom navratu nije dobio na uvid čitavo izvješće, već mu je rečeno da je sve ostalo nepromijenjeno i da samo potpiše zadnju stranicu.

"Tek nakon toga potpisa, 15. prosinca 2009., e-poštom mi je poslana ta završna verzija Izvješća u kojoj je dodan pozamašan broj sasvim novih članaka. Ne znam tko je za takvo što kriv, no upravo zbog onog vrlo sličnog iskustva s Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom (prijetnje studentici da potpiše dokument s nadnevkom od prije godinu dana i moji mailovi raznim institucijama), pretpostavljam da je bila riječ o nekom tko nije upoznat s tom činjenicom!", stoji u dopisu kojeg je 8. siječnja Tomljenović uputio Bjelišu.

Na rektorov zahtjev da se službeno očita o navodima iz dopisa, Tomljenović ponavlja iste navode i ističe kako je njegov potpis zloupotrijebljen. "Još jednom apeliram da na temelju ovih opetovanih navoda poduzmete odgovarajuće korake te utvrdite tko je i iz kojih razloga za navedene zloporabe kriv", poručio je Tomljenović rektoru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.