Eko Sever: Voćem koje prodajemo hranimo i svoju djecu

Foto: Hina

PROIZVOĐAČ ekološke i organske hrane i dalje je u središtu skandala. Tjednik Telegram objavio je svjedočenja anonimnih svjedoka koji teško optužuju tvrtku za prevaru s ekološkim voćem i povrćem. U osnovi, ne dovode u pitanje da obitelj Sever proizvodi na ekološki način nego da među svoje proizvode podvaljuje voće i povrće drugih proizvođača.

Ekološka proizvodnja je životni odabir

"Nikada nismo i nikada nećemo proizvoditi niti prodavati proizvode koji nisu ekološki. Ekološka proizvodnja nije samo naš poslovni odabir, ekološka proizvodnja je naš životni odabir. Voće i povrće koje prodajemo uvijek je bilo i uvijek će biti 100 posto ekološko, to je isto povrće i voće kojim hranimo svoju djecu", rekao je Mario Sever.

Na konferenciji za medije pridružili su mu se i predstavnici tvrtke Bioinspekt koji kontroliraju ekološke proizvođače. Objasnili su pravilan način uzorkovanja proizvoda za analizu te ustvrdili da novinari Telegrama nisu poštivali propisanu proceduru.

Suprotni iskazi

"Mi nismo ovdje da branimo proizvođača. Svaki proizvođač mora proći redovne i izvanredne godišnje kontrole. I mi smo pod kontrolama i svaki put moramo dokazati kako radimo", ustvrdio je Berislav Vrkljan iz Bioinspekta.

Iako su u svom prošlotjednom pismu ustvrdili da je moguće da neekološki proizvodi kontaminiraju čak i skladišta ili trgovine danas je Berislav Vrkljan jasno rekao da to nije ni na koji način moguće. Razliku u iskazima nije pojasnio.

Iz Eko Severa novinarima su dali i popis kontrola i analiza njihovih proizvoda.

Reagiranje Telegrama

Samo koji sat nakon pressice stigla je reakcija Telegrama na navode Severovih. Telegram tvrdi da u trenutku analize proizvoda Eko Severa, laboratorij Inspecto d.o.o. nije imao akreditacije kakve nalaže Europska komisija, a ni ovlaštenje za analizu spornih pesticida.

"Niti jedan od pesticida za koje je Inspecto ovlašten nije na popisu pesticida koje je u jabukama Eko Severa pronašla analiza Nastavnog zavoda dr. Andrije Štampara. Dvije analize Zavoda pokazale su sljedeće pesticide: acetamiprid, boskalid, klofentezin, metoksifenozid i piraklostrobin. Novinari Telegrama kontaktirali su vlasnike Inspecta da nam objasne analizu bez ovlaštenja. Oni su potvrdili da nisu ovlašteni za ostale pesticide, ali su istaknuli da čekaju objavu takozvane akreditacije, stupanja ovlasti višeg od ovlaštenja Ministarstva poljoprivrede. Prvo su nam rekli da akreditaciju očekuju u roku od desetak dana, a zatim su rekli da će je dobiti ovaj ponedjeljak, 26. listopada.  Istaknuli su da su imali pravo analize vršiti kao akreditirani laboratorij, iako akreditaciju formalno još nisu dobili. Ante Nevistić, vlasnik laboratorija, izjavio je: “To vam je isto kao na fakultetu. Obranite diplomski rad, ne dobijete odmah diplomu, nego potvrdu s kojom možete tražiti posao”.", tvrde iz Telegrama te dodaju kako je te navode demantirao ravnatelj Hrvatske akreditacijske agencije Tihomir Babić, koji je rekao da akreditacija vrijedi isključivo od trenutka izdavanja potvrde i javne objave iste.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.