E-knjige se čitaju sporije od običnih, ali je iskustvo ugodnije



IAKO se proizvođači e-knjiga svojski trude što je moguće više približiti to iskustvo čitanju papirnatih, nova studija pokazuje kako prosječnom čitatelju treba duže da pročita elektronski od tiskane knjige.

Jacob Nielsen iz Nielsen Norman grupe testirao je tri različite platforme za čitanje e-knjiga – stolno računalo, Kindle 2 i iPad – i usporedio rezultate sa čitanjem papirnatih knjiga. Kao predložak za 24 ispitanika služila je kratka priča Ernesta Hemingwaya.

Razlike

Nielsen je otkrio da je trebalo i do deset posto više vremena za čitanje e-knjiga nego papirnatih. Ispitanici koji su čitali knjige na stolnim računalima trebali su čak i više vremena, a sudionici ispitivanja su tu metodu proglasili najgorom.

Nađena je mala razlika između iPada i Kindlea. Iz nepoznatih razloga, za čitanje knjige na iPadu trebalo je 6,2 posto vremena duže nego za čitanje papirnate knjige. Kod Kindlea je ta brojka bila na 10,7 posto. Ipak, Nielsen je taj podatak odbacio kao "statistički nevažan" zbog velikih razlika u rezultatima.

Za čitanje knjige je trebalo prosječno 17 minuta i 20 sekundi, što je dovoljno da se čitatelji zadube u knjigu, rekao je Nielsen.

Iako je sporije, čitanje e-knjiga je ugodnije

Osim samog vremena čitanja, ispitanike se pitalo da ocijene svoje iskustvo na ljestvici od jedan do sedam. I iPad i Kindle su ocijenjeni vrlo sličnim ocjenama, 5,8 i 5,7. Ipak, stolna računala su bila daleko iza, s 3,6 posto. Neki od ispitanika naveli su da su se čitajući knjigu na stolnom računalu osjećali kao na poslu.

Iako se na prvi pogled čini kako studija ne govori jako dobro o e-knjigama postoje problemi sa samim istraživanjem. Kao prvo, broj ispitanika je bio jako mal i možda nije uzeo u obzir sve tipove čitatelja. Kao drugo, ne zna se kako se odabiralo ispitanike. Konačno, nije navedeno kako se životna dob odnosi na brzinu čitanja.

Na kraju, dobra vijest za e-knjige dolazi u ocjenama ispitanika. Uz iznimku čitanja knjiga na stolnim računalima, ispitanici su iskustvo čitanja knjiga na e-čitačima ocijenili bolje nego iskustvo čitanja tiskanih knjiga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.