EK odobrio 400 milijuna eura kredita za spas Saaba

PROIZVOĐAČ automobila Saab će od Europske investicijske banke dobiti 400 milijuna eura kredita za koji će jamčiti švedska vlada.

Europska komisija je danas odobrila nacrt švedske vlade za pomoć proizvođaču automobila Saabu, kojemu će švedska vlada biti jamac za sva dobivena sredstva. Komisija je odlučila 82,8 posto od ukupnoga iznosa od 400 milijuna eura posuditi u skladu sa zakonima EU-a o državnim pomoćima zbog ekonomske krize. Ostali iznos od 17,2 posto će Saabu biti posuđen prema tržišnim uvjetima te je izvan državne pomoći.

Iznos državne pomoći će, prema riječima europske tajnice za konkurenciju Neelie Kroes, dospjeti kad Saab izradi poslovni plan, čime će se spriječiti negativan utjecaj na konkurenciju.

Švedska vlada je pomoć tvrtki najavila u siječnju, u okviru odluke odluke američkoga proizvođača automobila General Motorsa da proda Saab nizozemskom proizvođaču luksuznih sportskih automobila Spykeru, koji će, prema potpisanom dogovoru, osnovati novu tvrtku - Saab Spyker.

Upravo je odobravanje državne pomoći bio jedan od uvjeta koje je Spyker postavio u zamjenu za kupnju švedske tvrtke od General Motorsa, čime je tvrtku spasio zatvaranja. Državna pomoć je, između ostaloga, predviđena i za razvoj automobila koji su u skladu s ekološkim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.