E-cigarete mogu utjecati na kardiovaskularni sustav, kaže studija

Ilustracija: 123rf

NOVA studija upućuje na promjene koje se događaju u funkcioniranju kardiovaskularnog sustava uslijed pušenja elektroničkih cigareta, čak i ako one ne sadrže nikotin. 

Studija koju je jučer objavio časopis Radiology ustvrdila je da pušenje e-cigareta privremeno utječe na funkcioniranje krvnih žila zdravih osoba, javlja CNN.

Primjerice, uz pomoć MRI skeniranja otkrivene su promjene u krvnom toku nožnih bedrenih arterija nakon pušenja samo jedne e-cigarete. 

Stručnjaci nisu mogli odrediti koja je kemikalija potakla promjene koje su uočili. 

Rezultati studije 

"Nakon nekoliko minuta sve se vraća u normalu. Moglo bi se reći da se ništa ne događa", rekao je autor studije i profesor radiologije i biofizike na Medicinskom fakultetu Perelman Sveučilišta u Pennsylvaniji Felix W. Wehrli. 

"No ako netko puši e-cigarete redovito, postoji mogućnost da se nakon određenog vremena stvari neće tako brzo vraćati u normalu i one mogu dovesti do razvoja kardiovaskularnih bolesti, uključujući aterosklerozu. Ipak, za tako nešto potrebno je pariti godinama", dodao je. 

Ovo je posljednja u nizu studija koje za cilj imaju mjeriti utjecaj e-cigareta na srce, krvne žile, pluća i mozak. Usprkos tome, riječ je o znanstvenom istraživanju koje je još uvijek u početnoj fazi i prvenstveno se radi u laboratoriju ili na životinjama. 

Jedna studija iz svibnja dokazala je, primjerice, da pojačivači okusa u e-cigaretama mogu izazvati toksične efekte, uključujući manju mogućnost preživljavanja kardiovaskularnih stanica i pojačan rizik od upala. 

"Uporaba e-cigareta je u porastu, a istovremeno imamo sve više dokaza koji upućuju na njihovu potencijalnu štetnost. Pored nikotina, aditivi iz e-cigareta također mogu biti uzrokom kardiovaskularnih bolesti kod mladih koji ih sve više konzumiraju", tvrde liječnici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Massachusettsu. 

Istraživanje još uvijek u početnoj fazi 

Iako stručnjaci odavno smatraju da je pušenje e-cigareta manje opasno za zdravlje od pušenja klasičnih, liječnici upozoravaju da se još uvijek premalo zna o potencijalnoj toksičnosti pojačivača okusa, čestica, teških metala i drugih sastojaka e-cigareta. 

"Nitko ne zna kako na pluća utječe neprestano udisanje i izdisanje aerosoliziranog propilenskog glikola i glicerina. Iskreno, još uvijek smo u fazi eksperimenta i rezultate ćemo znati tek nakon nekoliko godina", rekao je dr. Robert Jackler prilikom saslušanja u Kongresu. 

"Još uvijek ne znamo kakav utjecaj kemikalije iz e-cigareta mogu imati na pluća uslijed čestog konzumiranja. Nema sumnje da je pušenje e-cigareta manje štetno od klasičnog pušenja, no to ne znači istodobno da nije opasno po zdravlje čovjeka", dodao je.     

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.