Džihadom protiv zapadnih križara

DRUGI čovjek al-Qaede Aymana al-Zawahirija pozvao je Palestince iz Pojasa Gaze da ne popuste pritiscima iz arapskih zemalja, prema kojima bi trebali sklopiti primirje s Izraelom, a potom je pozvao muslimane, naročito one iz Jemena, Afganistana i Somalije, da ustraju u ratu protiv "križara" koji dolaze sa Zapada.

Prema njegovom mišljenju, arapske pristalice Izraela pokušavaju nametnuti "mir" narodu Pojasa Gaze, a sve kako bi se zaustavio njihov sveti rat - džihad. "Poručujem našoj braći i narodu Gaze da džihad za oslobođenje Palestine i svih islamskih zemalja ne smije stati", kazao je  Al-Zawahirija.

Podsjećamo da se Egipat nakon izraelske ofenzive na Pojas Gaze, koja je trala 22 dana, angažirao u posredovanju između zaraćenih strana, Izraela i Hamasa, kako bi se postigao dugotrajno primirje.

Al-Zawahirija je objasnio da su mudžahedini spremni obučavati i pripremati svoju braću u Gazi. Isto tako, naglasio je da se protivi stavljanju Hamasovih akcija pod okrilje PLO, jer je taj pokret još početkom 1990-tih potpisao mirovni sporazum s Izraelom u cilju uspostavljanja palestinske države. Osim toga, PLO kao sekularna grupacija ne podržava islamske zakone te je odustala od džihada.

Na kraju je poručio Afganistancima da se okupe oko talibanskih pobunjenika, koji su glavni saveznici al-Qaede u toj zemlji, kako bi se istjerale snage koje predvode Sjedinjene Američke Države.

Ig.M.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.