Dvojcu iz Gredelja kaznena prijava zbog pronevjere više od 3.5 milijuna dolara

"KRIMINALISTIČKOM obradom utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su dva državljanina RH starosti 37 i 57 godina počinili kazneno djelo Sklapanja štetnog ugovora", stoji na početku posebnog priopćenja zagrebačke policije a kako saznajemo riječ je o malverzacijama u Tvornici željezničkih vozila Gredelj, a koji su usko vezani uz Hrvatske željeznice. Iako je policija dala samo inicijale nesumnjivo je riječ o predsjedniku Uprave TŽV-a Gredelj Antunu Fabeku i Josipu Biliću. 

Platili 20 milijuna kuna "na povjerenje" 

Naime, Hrvatske željeznice 2007. godine navodno su s američkom firmom The Mart Croporation sklopile ugovor o nabavi opreme za pranje tračničkih dijelova, tračničkih vozila i uređaja za automatsko održavanje vrijedan 7,2 milijuna dolara, te odmah uplatili 3,5 milijuna dolara firmi koja se zatim ugasila! TŽV Gredelj tada je "na povjerenje" isplatio američkoj firmi 3,5 milijuna dolara (oko 20 milijuna kuna) koje više nisu mogli nikako dobiti nazad jer nije ugovoreno osiguranje.

"Dvije osumnjičene osobe tada su u svojstvu odgovornih osoba u spomenutom poduzeću dana 27.7.2007. sklopili Ugovor s trgovačkim društvom sa sjedištem u SAD-u, kojim se prodavatelj, društvo sa sjedištem u SAD-u, obvezuje isporučiti opremu za pranje tračničkih vozila i dijelova tračničkih vozila te uređaja za automatsku obradu otpadnih voda od pranja, s montažom, puštanjem u pogon i obukom, a sve po principu «ključ u ruke» za ukupni iznos od 7.185.000,00 USD naručitelju, poduzeću iz Zagreba., te su ugovorili avansno plaćanje od 50% od ugovorene cijene u roku od 8 dana od potpisivanja ugovora uz istodobnu obvezu prodavatelja da u roku od 5 dana od dana uplate avansa preda naručitelju bankovnu garanciju u visini uplaćenog predujma, koja će služiti kao sredstvo osiguranja za slučaj povrata avansa, te ukoliko prodavatelj ne uruči kupcu bankovnu garanciju potpisani ugovor neće stupiti na snagu i smatrat će se nevažećim", stoji u priopćenju policije. 

Avans bez sigurnosti

U priopćenju se dodaje da je Gredelj izvršilo je uplatu avansnog iznosa od 3.592.500,00 USD dana 03.08.2007. godine na račun društva sa sjedištem u SAD u iako potpisnici ugovora nisu unaprijed, prije plaćanja avansa ni na koji način osigurali izvršenu avansnu isplatu do dobivanja garancije, a obzirom da garancija nije dobivena nisu shodno ugovoru proglasili ugovor nevažećim, već su ga raskinuli tek 24.07.2009.

"Do danas isporučeno je robe u vrijednosti od svega 379.830,68 USD i to 18.02.2009., te je na opisan način počinjena šteta na štetu poduzeća iz Zagreba u iznosu od najmanje 3.212.669,32 USD u protuvrijednosti od 16.618.174,00 kn po srednjem tečaju USD na dan 03.09.2009", saznaje se iz policijskog priopćenja, a protiv navedenih osoba podneseno je posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.