Dvanaestogodišnji dječak optužen za sudjelovanje u neredima u Velikoj Britaniji

Ilustracija: EPA

Dvanaestogodišnji dječak postao je najmlađa osoba koja je optužena za nerede koji su izbili nakon ubojstva triju djevojčica u britanskom gradu Southportu.

Dječak, čije ime nije objavljeno zbog njegovih godina, optužen je za sudjelovanje u nasilnim neredima u gradu Merseysideu 30. srpnja, javlja Sky News.

Dječak iz Southporta trebao bi se pojaviti na Sudu za mladež u Merseysideu. Zajedno s njim su optuženi Harvey Gabbott (21) iz Tarletona i Paul Dryhurst (33) iz Litherlanda i trebali bi se pojaviti na Prekršajnom sudu u Liverpoolu.

Za nerede u Southportu i Liverpoolu do sada je optuženo ukupno 30 osoba.

Drugi dječak priznao krivnju

Još jedan 12-godišnji dječak izjasnio se krivim po dvije optužbe za nasilje na Prekršajnom sudu u Manchester Cityju. Optužen je za napad na autobus te da je dao kamen drugom mladiću za vrijeme nereda koji su se 31. srpnja dogodili ispred hotela Holiday Inn u kojem su smješteni tražitelji azila.

Policija ga je snimila i kako 3. kolovoza nogom razbija izlog vape shopa i baca predmet na policijski kombi.

Sutkinja Joanne Hirst rekla je da je slučaj "vrlo ozbiljan". Odvjetnica dječaka Natasha McGarr rekla je da mu je "jako žao" i da je "apsolutno posramljen" zbog svog ponašanja.

Policija je do nedjelje u Velikoj Britaniji uhitila 927 osoba, a optuženo je njih 466. Glasnogovornik premijera Keira Starmera rekao je da vlada neće stati dok posao ne bude obavljen.

"Posao nije gotov dok se ljudi ne osjećaju sigurno u svojim zajednicama", rekao je.

Gradonačelnik: 90% štete uzrokovali mladi koji su tražili uzbuđenje

Andy Preston, gradonačelnik Middlesbrougha, gdje je bilo nasilja, rekao je ovaj vikend da su "90 posto štete uzrokovali mladi bijeli Britanci koji su tražili uzbuđenje i adrenalin... bez ideološke motivacije".

Kazne strogog zatvora izrečene su već nekim optuženicima uključujući zbog objava na Facebooku u kojima su pozivali na nasilje. Čitanje presuda često se prenosi na televiziji jer vlada smatra da će time odvratiti građane od nasilja.

Ministrica pravosuđa Shabana Mahmood rekla je da će pravosudni sustav posljedice nekoliko dana nereda osjećati mjesecima i godinama s obzirom na to da su od pandemije zatvori puni, a sudovi preopterećeni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.