Dva polarna medvjeda ubila radnika na radarskoj postaji u Kanadi

Ilustracija: EPA

Dva polarna medvjeda ubila su radnika na udaljenoj arktičkoj radarskoj postaji u kanadskom sjevernom području Nunavut. Zaposlenik, koji nije imenovan, radio je za Nasittuq Corporation, logističku tvrtku koja upravlja lokacijama radarske obrane u ime kanadske vlade. Drugi su radnici reagirali i ubili jednog od medvjeda, stoji u priopćenju tvrtke.

"Blisko surađujemo s lokalnim vlastima i regulatornim agencijama kako bismo proveli temeljitu istragu o okolnostima ovog incidenta. Sigurnost i dobrobit naših zaposlenika naši su najveći prioriteti i duboko smo predani garantiranju sigurnog radnog okruženja", poručili su iz tvrtke, prenosi BBC.

U Kanadi oko 17.000 polarnih medvjeda

Napad se dogodio prošlog tjedna na otoku Brevoort. Tamo se nalazi jedna od desetak ispostava Sjevernog sustava upozoravanja u sjevernoj Kanadi. Mreža koja se proteže na 5000 kilometara služi za otkrivanje zrakoplova i projektila koji ulaze u kanadski zračni prostor. 

Napadi polarnog medvjeda na ljude izuzetno su rijetki, ali ovo je drugi zabilježen smrtonosni napad polarnog medvjeda od prošle godine. Lani je ženu i njezinog jednogodišnjeg sina ubio polarni medvjed u selu na Aljasci.

U Kanadi živi oko 17.000 polarnih medvjeda, što čini oko dvije trećine globalne populacije ove vrste. Vrsta je u opadanju, a znanstvenici to pripisuju nestanku morskog leda uzrokovanom globalnim zatopljenjem, što dovodi do smanjivanja njihovih područja za lov i razmnožavanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.