Dubrovački policajci usred radnog vremena poslani da nose križ na procesiji

Ilustracija (nije fotografija događaja iz članka): Pixsell/Mario Susenj

ZVUČI kao vic, ali je tužna istina o, barem po Ustavu, sekularnoj Republici Hrvatskoj: po želji policijskog kapelana skupina policajaca iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske u nedjelju je u radnom vremenu bila na misi u franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju, „u prigodi obilježavanja blagdana Uzvišenja sv. Križa“.

Morali se očitovati šefu jer su kasnili na misu

No antisekularnom ludilu tu nije kraj. Četvorica policajaca zbog posla kasnila su na misu, pa je Matko Klarić, načelnik Postaje granične policije Gruda, „zatražio usmeno obrazloženje razloga kašnjenja te je utvrđeno da su razlog kašnjenju bile radne obveze, što je u potpunosti opravdano“, naveli su nam u mailu iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske. Nije nam poznato kakve bi sankcije zadesile nesretne policajce da su na misu kasnili zato što im se nije išlo ili zato što su se predomislili.

Ni ovdje ne prestaje ludilo. Dok su četvorica policajaca iz Postaje Gruda klečali, krstili se i mrmljali na misi, u policijskoj postaji su bile četiri uhapšene osobe. Prema našim izvorima, čuvao ih je jedan policajac, ali iz PU dubrovačko-neretvanske vele da je brojka netočna jer je kvartet uhićenih čuvalo „pet policijskih službenika, što je sasvim dostatno“.

Ako ne vjerujete u sve što ste pročitali, citirat ćemo vam cijeli mail Policijske uprave dubrovačko-neretvanske koji nam je stigao kao odgovor na naša pitanja o ovom najnovijem prožimanju katoličkog talibanstva s represivnim organima države.

Kapelan hoće uniformirane

„Obavještavamo Vas da je, temeljem zamolbe kapelana Policijske kapelanije sv. Vlaho, Policijska uprava dubrovačko-neretvanska 11. rujna uputila obavijest svim rukovoditeljima o održavanju sv. mise 15. rujna u franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju u prigodi obilježavanja blagdana Uzvišenja Sv. Križa. U obavijesti je navedeno da na misi mogu sudjelovati svi zainteresirani policijski službenici i djelatnici Policijske uprave. Želja policijskog kapelana bila je i da, tijekom mise, križ nose četvorica uniformiranih policijskih službenika“, stoji dalje u policijskom odgovoru, bez pobližeg objašnjenja kapelanove želje i instituta „kapelanove želje“ u policijskom radnom vremenu.

„Obzirom da se franjevački samostan sv. Vlaha u Pridvorju nalazi u teritorijalnoj nadležnosti Postaje granične policije Gruda kontaktirana je navedena Policijska postaja sa zamolbom da se jave zainteresirani policijski službenici koji, u skladu sa svojim radnim obvezama, vjerskim uvjerenjima i osobnim interesom žele prisustvovati sv. misi i nositi križ.

Osim spomenutih policijskih službenika, na sv. misi sudjelovala je i policijska klapa sv. Mihovila, što je čest slučaj kod slavljenja ovako velikih crkvenih blagdana koji se organiziraju u sklopu policijskih kapelanija", navodi se u odgovoru.

E sada, najzanimljiviji dio: prema našim informacijama, načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević naredio je već spomenutom Klariću, načelniku Postaje Gruda, da na misu pošalje osmoricu policajaca. Od onih koji su zakasnili, Pavličević, ponavljamo, prema našem izvoru, tražio je pisano očitovanje. Zbog kašnjenja na misu. U radnom vremenu.

No kao što smo već i naznačili na početku teksta, u odgovoru Policijske uprave stoji drugačija verzija.

Nisu se morali očitovati pismeno, ali usmeno jesu

„Četvorica prijavljenih policijskih službenika su zbog radnih obveza kasnili na misu te su stoga križ nosila druga četvorica policijskih službenika iz drugih ustrojstvenih jedinica koji su prisustvovali svetoj misi također u okviru radnog vremena i u službenoj policijskoj uniformi, a temeljem njihovog osobnog interesa. Netočna je informacija da je načelnik Pavličević tražio očitovanja policijskih službenika zbog kašnjenja na misu, međutim“, ovaj dio, ponavljamo, vrijedi svakog slova, „načelnik Postaje granične policije Gruda je zatražio usmeno obrazloženje razloga kašnjenja, te je utvrđeno da su razlog kašnjenju bile radne obveze, što je u potpunosti opravdano. Netočan je navod kako se tražila nazočnost osam policijskih službenika, ali je točno kako je u to vrijeme u Postaji granične policije Gruda bilo četvero uhićenih osoba, a nad kojima je nadzor obavljalo pet policijskih službenika što je sasvim dostatno. Obzirom da je stanje sigurnosti na području Postaje granične policije Gruda navedenog dana dozvoljavalo prisustvovanje navedenih policijskih službenika sv. misi, držimo da nema ništa sporno zbog njihovog sudjelovanja dijelu sv. mise, tim više što je isto bilo na dobrovoljnoj osnovi“, stoji u odgovoru PU dubrovačko-neretvanske.

Mail o ovome poslali smo i vrhu policije te Ministarstva unutarnjih poslova, ali nisu se udostojili odgovoriti. 

Trebali bi hvatati kriminalce, a ne ćaskati sa Svevišnjim

Drugim riječima, u Republici Hrvatskoj policajci u radnom vremenu odlaze na misu. Ako ih ima dovoljno da za vrijeme rada mogu komunicirati s bogom - a nakon mise, kako doznajemo, bila je i nekakva zakuska, što znači da je cijeli event trajao dulje od sata – onda imamo previše policajaca. Ako ih ima premalo, kako se obično kaže, onda bi u radnom vremenu trebali hvatati kriminalce, a ne ćaskati sa Svevišnjim.

Koliko god u odgovoru iz PU spominjali dobrovoljnost, činjenica je da su katolici i u ovom slučaju privilegirani. Njima je, dok rade, opravdano upražnjavanje hobija. Nekako slutimo da bi policijski zapovjednici imali manje razumijevanja za policajce filmofile koji bi usred smjene poželjeli pogledati novog Tarantina ili za nogometne fanove koji bi smjene provodili na tribinama.

A i ne želimo vjerovati u točnost one ACAB – All Cops Are Believers. 

Teško da su svi vjernici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.