Duboko ispod Atlantskog oceana napokon pronađena mitska Atlantida?



NA SAMOM sjeveru Atlantskog oceana, duboko ispod morskog dna, istražitelji su pronašli grad za koji vjeruju da je potopljen prije 56 milijuna godina. Otkriće je objavljeno 10. srpnja u časopisu Natural Geoscience.

Jasno se pod morem vide planinski vrhovi i korita osam većih rijeka. Ova zemljana masa, za koju se može pretpostaviti da je nekada bila naseljena, danas je pokopana ispod dva kilometra sedimentnih stijena. Istražitelji su svoje otkriće odmah povezali s mitom o Atlantidi, drevnom izgubljenom gradu.

"Ross A. Hartley, znanstvenik s Cambridgea, objašnjava da se ovaj prostor našao pod morem kad je porasla razina Atlantskog oceana. Nicky White, dio istraživačkog tima koji je došao do ovog otkrića, kaže da krajolik koji su pronašli izgleda onako kako na kartama najčešće izgledaju mala mjesta na obali, a prostire se na oko 10.000 kilometara kvadratnih.

Znanstvenu zajednicu ovo je otkriće odmah podsjetilo na priče o Atlantidi. Taj mitski grad u svojim je dijalozima prvi spomenuo antički filozof Platon. Pretpostavljalo se da je Atlantida nestala u masovnom tsunamiju prije gotovo 12 tisuća godina. Znanstvenici i povjesničari kroz godine postavili su razne hipoteze o Atlantidi. Neki vjeruju da je ta mitska civilizacija doista postojala, drugi su uvjereni da se radi samo o legendi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.