Državnoodvjetničko vijeće demantira vladu: Turudić morao na novu sigurnosnu provjeru

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Iz Državnoodvjetničkog vijeća (DOV) su za Novi list priopćili kako je Ivan Turudić morao proći novu sigurnosnu provjeru prije nego što je izabran za novog glavnog državnog odvjetnika. 

Inače, već u samom javnom pozivu za podnošenje prijava za glavnog državnog odvjetnika stoji da kandidati koji ne obnašaju državnoodvjetničku dužnost moraju u prijavi priložiti potpisanu suglasnost za provođenje sigurnosne provjere.

"Budući da su uvjeti za imenovanje glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske i zamjenika glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske jednaki, u predmetnom javnom pozivu Državnoodvjetničkog vijeća navedena je i odredba članka 58. stavak 5. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću koja se odnosi na zamjenike glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, posebice stoga što je odredbom članka 58. stavak 7. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću propisano kako se kandidat u odnosu na kojeg se utvrdi postojanje sigurnosnih zapreka ne može imenovati za zamjenika Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske", naveli su iz DOV-a.

Plenković kaže da provjera iz 2019. još uvijek vrijedi

U vladi se ne slažu s takvim tumačenjem. Premijer Andrej Plenković je jučer nakon sjednice šireg predsjedništva HDZ-a poručio kako je "priča završena" i da je "cijela procedura bila potpuno transparentna". 

"Postavilo se pitanje sigurnosnih provjera. Turudić ih je prošao 2009., 2014. i 2019. Njegova aktualna sigurnosna procjena iz 2019. je još uvijek na snazi i još uvijek vrijedi. Tražio sam svojevrsni rezime dosadašnjih važećih sigurnosnih provjera. Ne novu jer to po zakonu ne mogu, ali to sam mogao. To je sve što sam mogao tražiti i to sam dobio", rekao je. 

"Usporedbe radi, mi smo relativno nedavno birali šefa Vrhovnog suda. Ne sjećam se da je Milanović tražio sigurnosnu provjeru šefa Vrhovnog suda. Ne da se ne sjećam, nego nije. Dobronić za razliku od Turudića nije prošao nijednu sigurnosnu provjeru, a postao je šef Vrhovnog suda. Turudić ih je prošao tri. Ako može Dobronić, može i Turudić. Radimo sve po zakonu i to je to", dodao je premijer. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.