Državni udar u Sudanu. Vojska preuzela vlast i uhitila predsjednika

Foto: EPA

SUDANSKA vojska objavila je danas da je preuzela vlast u zemlji te da je bivši predsjednik Omar al Bašir uhićen.

Ministar obrane Avad Ibn Auf rekao je u obraćanju naciji da je proglašeno izvanredno stanje koje će trajati tri mjeseca, da je ustav stavljen izvan snage te da će sljedeće dvije godine zemlju voditi "vojno prijelazno vijeće".

Ministar je pojasnio da je al Bašir premješten na "sigurno mjesto".

Raspuštene su sve vladine institucije u zemlji, među ostalima nacionalna skupština i vijeće ministara, a Sudan će se uskoro pripremiti na "poštene i slobodne izbore", rekao je Ibn Auf.

Dodao je da će pravosuđe i državno odvjetništvo nastaviti normalno funkcionirati.

Zatvorene granice i zračni prostor

"Sudanski narod jako je patio pod režimom", kazao je ministar.

Objavio je i da su zatvorene granice i zračni prostor na 24 sata te da je uveden policijski sat od 22 navečer do 4 ujutro.

Nakon mjeseci prosvjeda protiv režima tisuće Sudanaca već su ujutro izašle na ulice nakon što se proširila vijest da je al Bašir uhićen.

On je tijekom svoje tridesetogodišnje vladavine prebrodio brojne vojne pobune, ekonomske krize i pokušaje Zapada da ga svrgne s vlasti, a došao je na vlast u krvavom vojnom udaru 1989.

"Pao je, pobijedili smo"

Prosvjednici su skandirali: "Pao je, pobijedili smo."

Sudanska nacionalna obavještajna i sigurnosna služba objavila je da će biti pušteni svi politički zatvorenici u zemlji, a nedugo nakon toga korisnici Twittera objavili su fotografije koje prikazuju bivše zatvorenike kako se pozdravljaju s prosvjednicima.

Vojska i sigurnosne snage rasporedile su vojnike oko ministarstva obrane i važnih prometnica i mostova u glavnom gradu. Državna televizija i radijske postaje emitiraju patriotske pjesme koje starije Sudance podsjećaju na vojna preuzimanja vlasti u prijašnjim epizodama.

Tijekom tridesetogodišnje vladavine Al-Bašir je bio majstor u okretanju frakcija sigurnosnih snaga, vojske, islamista i naoružanih plemena jedne protiv drugih. Međutim, ovoga puta je, kako ocjenjuje Reuters, podcijenio bijes mladih Sudanaca koji traže da se okonča jadno ekonomsko stanje u zemlji.

Na kraju se suočio sa svakodnevnim prkosom u gradovima širom Sudana, a protiv prosvjednika često je korišten suzavac, nekad i streljivo, pri čemu su poginuli deseci ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.