Državni udar u Gvineji Bisao: Vojska uhitila premijera

GRUPA visokih dužnosnika vojske Gvineje Bisao u Africi izvela je danas državni udar, uhitivši premijera Carlosa Gomesa Juniora i preuzevši vlast u zemlji, prenio je danas britanski BBC.

Iza državnog udara, prema prvim informacijama, stoje general Antonio Indjai i njegov suradnik, admiral Jose Americo Bubo Na Tchuto, kojemu je već prije suđeno za pokušaj neuspjelog udara iz 2008. godine. Dvojica vođa i njihovi podčinjeni u zatočeništvu, osim premijera, drže i glavnog zapovjednika vojske generala Josea Zamora Induta i 40 časnika koji nisu pristali pridružiti se pučistima.

Predsjednik države Malam Bacai Sanha novinarima je potvrdio da pregovara s časnicima koji stoje iza državnog udara, a koji su mu navodno potvrdili da ga ne žele smijeniti, ali su zaprijetili da će ubiti premijera Gomesa ukoliko se na ulicama gradova nastave protesti njegovih pristaša.

Nekadašnja portugalska kolonija Gvineja Bisao pretrpjela je već nekoliko državnih udara od 1974. godine, kada je proglasila nezavisnost. Stanje u zemlji je, prema inozemnim medijima, vrlo nestabilno, telefonske linije s glavnim gradom Bissauom su u prekidu, a osuda državnog udara stigla je i iz Portugala, koji je pozvao na red i mir u bivšoj koloniji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.