Državni službenici mogu besplatno do američke vize

Foto: Patrik Maček (Pixsell), Index

MINISTARSTVO vanjskih poslova poslalo je zamolbu državnim službenicima i ljudima iz bankarskog i poslovnog sektora da podnesu zahtjev za američku vizu, a kako doznajemo, Ministarstvo je podnošenje tog zahtjeva spremno i platiti i to iz državnog proračuna. Naime, procedura stoji oko 160 dolara (oko tisuću kuna), a prema informacijama Indexa taj iznos Ministarstvo je spremno refundirati samo državnim službenicima.

U Ministarstvu vanjskih poslova ne žele odgovarati na detaljna pitanja već samo kažu da imaju novac za vize jer su uštedjeli od predsjedanja Hrvatske Europskom unijom. No, krenimo redom.

>> Vize za SAD se ukidaju ako ih se u rujnu izda još 2000

Jutros je objavljena vijest kako je Ministarstvo na čelu s Gordanom Grlićem Radmanom slalo zamolbu "uglednim" Hrvatima da apliciraju za američku vizu, a sve kako bi se stopa odbijenica do kraja rujna spustila ispod tri posto, što je zadnji uvjet koji moramo ispuniti kako bi se ukinule vize. Ministarstvo je tako pozvalo one koji imaju najviše šansi da apliciraju za vizu. U rujnu su tako potrebne još "samo" 2 tisuće zahtjeva.

Do službenih fotografija mobitelom Ministarstva

Kako doznajemo, već ranije Ministarstvo je krenulo poticati svoje djelatnike da predaju zahtjeve za izdavanjem viza i diplomatskih putovnica za SAD. O kakvom kaosu se radilo u Ministarstvu vanjskih poslova, posvjedočio nam je jedan od zaposlenika koji tvrdi da je u samom Ministarstvu bilo organizirano fotografiranje "boljim" mobitelom za dokumente jer nisu stigli nabaviti službenog fotografa.

Sve to se radilo samo da bi se stiglo prijaviti na vrijeme jer je američko veleposlanstvo, navodno, dalo mig da će biti blagonaklono prema tih zahtjevima.

"Vize su, naravno, masovno odobravane. Doduše za diplomatske se putovnice moralo ići na razgovore, no najveći dio je odobren", kaže nam naš izvor. No do kraja rujna mora biti izdano još 2000 viza. Zato se na kraju išlo na pozive onima koji će sigurno vizu i dobiti. 

U Ministarstvu smo pokušali ovo i provjeriti. Zanimalo nas je na koji se način provodi ova "akcija" te na koliko je adresa poslana zamolba? Zanimalo nas je hoće li se troškovi zahtjeva za vizom refundirati jer imamo informaciju kako će se ona refundirati samo državnim službenicima. Zanimao nas je i koji je približan iznos koji ćemo morati platiti.

Ministarstvo: Znatno smo uštedjeli

Iz Ministarstva nisu htjeli konkretno odgovoriti na ni jedno pitanje osim dijela u kojem su priznali da imaju novac jer smo uštedjeli od predsjedanja Europskom unijom.

"Jačanje političke i gospodarske suradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama jedan je od strateških interesa Republike Hrvatske. MVEP potiče sve aktivnosti s ciljem ispunjenja preostalih uvjeta za uključivanje u Program izuzeća od viza kako bi se za to stekli uvjeti u 2021. godini. Time će se omogućiti nesmetano putovanje hrvatskih državljana u SAD, pridonijeti lakšem povezivanju, kao i razvijanju poslovnih veza sa SAD-om. Financijski teret aktivnosti podmiruje se iz proračuna, koristeći povoljnu činjenicu znatnih ušteda u provedbi predsjedanja Vijećem EU-a uslijed pandemije", stoji u cjelovitom odgovoru Ministarstva na naša konkretna pitanja. 

Naglasimo na kraju da ako Ministarstvo zaista bude plaćalo zahtjeve za američku vizu, ostaje pitanje kako će na kraju pravdati taj izdatak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.