Državni inspektorat posjetio studentsku menzu. Ravnatelj: Nisu imali prigovora

Foto: Igor Soban/PIXSELL, Hina

VIŠE fotografija, koje su snimljene u menzi Studentskog doma Stjepan Radić u Zagrebu, pristiglo je u subotu na redakcijski mail Indexa. Zbog toga je menzu, kako je ravnatelj SC-a Mirko Bošnjak danas objasnio za Index, posjetio i Državni inspektorat te prema njegovim riječima nisu pronađene nepravilnosti.

>> FOTO Šire se slike crva i dlaka u hrani. Studenti: To je menza u Zagrebu

>> Šef SC-a: U ručku u zagrebačkoj menzi nisu bili crvi, nego riža. Ali ispričavamo se

Uglavnom, na fotografijama se vidi nešto što izgleda kao crvi i vlasi kose u hrani. Studenti se u jednoj studentskoj grupi, gdje se također dijele ove slike, žale da je stanje postalo nepodnošljivo i naglašavaju da je to uobičajena praksa. Osim loše prehrane, žale se i na grijanje, pranje odjeće, cijenu smještaja...

Inspekcija: Nisu crvi, nego riža

Ipak, izvanredni inspekcijski nadzor u restoranu SC-a utvrdio je da u paniranom odresku nisu bili crvi, nego riža.

"Pozivam studente koji su imali prigovor na kvalitetu hrane da se jave u moj ured i možemo, ako studenti žele, uz obavezne mjere sanitarno higijenskih propisa u objektima koji posluju hranom, ponoviti testiranje koje je inspekcija danas napravila", istaknuo je ravnatelj Studentskog centra Zagreb Mirko Bošnjak u priopćenju te se ispričao studentima na neugodnostima.

Uglavnom, u očitovanjima nadležne inspekcije SC-a Zagreb navodi se kako je "pregledom fotografija na društvenim mrežama i portalima vidljiv dio paniranog bečkog odreska koji po svojoj površini nije svojstven za taj proizvod jer sadrži bjelkaste tvorevine veličine 5-6 mm, ispucane površine nalik na crve".

"Prema izričitim tvrdnjama voditeljice kuhinje, kao i zaposlenika koji su obavljali pretpripremu i pripremu namirnice, nije riječ o crvima nego se radi o zrncima riže koji su dospjeli u smjesu za paniranje, te su nakon toga podvrgnuti prženju u fritezi", piše.

Probali su sami ispržiti piletinu s krušnim mrvicama u koje je dodana riža

Kažu i kako je radi dokaza navedenih tvrdnji izvršeno probno paniranje s normalnim krušnim mrvicama i onima kojima je dodana riža. "Nakon prženja u fritezi vidljiv je identičan nalaz kao na fotografijama koje su prikazane na portalima jer je riža na površini poprimila ispucani izgled koji neodoljivo podsjeća na crve", naveli su u priopćenju.

Neodoljivo ili ne, imali smo još nekoliko pitanja kojima smo se obratili ravnatelju Bošnjaku. Komunikacija s ravnateljem tekla je pisanim putem. Zanimalo nas je postoji li voditelj prehrane u menzama Studentskog centra u Zagrebu te tko je ustvari zadužen za prehranu.

Ispalo je da je to on. Dakle, isti čovjek zadužen je za rukovođenje domom i za segment prehrane u domu, odnosno uz ravnateljski posao obnaša i onaj pomoćnika ravnatelja za prehranu. Bošnjak je bio dugogodišnji sanacijski upravitelj Studentskog centra Zagreb.

Ravnatelj Bošnjak: Logično je da sam ja zadužen za prehranu

"Prije nego što sam imenovan za sanacijskog upravitelja SC-a Zagreb, radio sam na poslovima pomoćnika ravnatelja za studentsku prehranu, stoga je logično da navedene poslove, budući da mi je to struka, u vrijeme štednje i racionalizacije troškova poslovanja mogu obavljati uz poslove sanacijskog upravitelja.

Nekada su ravnatelji SC-a Zagreb imali 7-8 i više pomoćnika, ali nas je takva poslovna logika, između ostalih nelogičnosti u poslovanju SC-a Zagreb, gurnula u minus od 159 milijuna kuna i završili smo u sanaciji!

U poslovnoj praksi, ako se rukovodimo primjerom iz hotelskog poslovanja, u hotelu ne postoji direktor Smještaja i Prehrane, nego postoji direktor hotela.

U Prehrani SC-a Zagreb postoje četiri poslovne jedinice koje imaju svoje upravitelje, pomoćnike upravitelja - tehnologe, voditelje restorana - poslovođe i voditelje kuhinja.

Sve navedene dodatne poslove obavljao sam bez ikakve posebne naknade, je li to dobro ili nije, najbolje govore rezultati poslovanja SC-a Zagreb u sanaciji i nakon sanacije. Što se tiče rezultata poslovanja SC-a Zagreb u sanaciji i nakon sanacije, pa i poslovanja studentske Prehrane, pozivam Vas u svoj ured da vam predstavim financijske pokazatelje poslovanja SC-a Zagreb od 2016. do 2022., u mome mandatu.

Ostvarili smo respektabilne rezultate poslovanja, radnicima smo povećali materijalna prava (molim, pitajte sindikat i Radničko vijeće SC-a Zagreb)."

"Bila je državna inspekcija"

Pitali smo ga koja je točno inspekcija izvršila nadzor u restoranu, odnosno je li državna inspekcija pozvana u dom. Naveo je kako su urađeni zapisnici.

"Jučer je Državni inspektorat RH (DIRH) izvršio nadzor u restoranu SC-a Zagreb u SD Stjepan Radić i sačinili su zapisnike:

- zapisnik Državnog inspektorata RH (DIRH) Sanitarna inspekcija o provedenom inspekcijskom nadzoru u restoranu SC-a Zagreb u SD Stjepan Radić 07. 11. 2022.,

- zapisnik DIRH-a o provedenom inspekcijskom nadzoru u restoranu SC-a Zagreb u SD Stjepan Radić iz područja Zaštite na radu 07. 11. 2022.", napisao je on.

Također nas je zanimalo više o internoj inspekciji SC-a, tko je član te inspekcije, po kojem principu djeluje itd.

"U SC-u Zagreb ustrojen je odjel Upravljanje kvalitetom usluge i upravljanje rizicima u poslovanju hranom. U opisu poslova voditelja odjela i kolegica je upravo tekst iz naslova, prema HACCP standardima, koji su svjetski priznati alat za upravljanje kvalitetom i rizicima u poslovanju hranom, koji je standard primijenjen u SC-u Zagreb", njegove su riječi.

"Državna inspekcija nije imala prigovora"

Pozvao nas je u svoj ured da nam predstavi zaključke Državnog inspektorata. Pošto nismo u mogućnosti doći u njegov ured, zamolili smo ga da nam objasni o čemu se radi.

Također smo ga pitali kako komentira to što su članovi te interne inspekcije ujedno oni koji bi trebali preventivno djelovati oko pripreme hrane. Smatra li da je interna inspekcija autentična jer sve propuste koje bi ona napisala, napisala bi protiv sebe?

Odgovorio je objasnivši kako je HACCP engleska kratica za Hazard Analysis and Critical Control Point.

"Možemo ga definirati kao proces analize opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka koji obuhvaća cijeli niz preventivnih postupaka s krajnjim ciljem – osiguravanje zdravstveno ispravne hrane. Baziran je na znanstvenim činjenicama. Najjednostavnije se može reći da je HACCP zapravo sustav samokontrole, ali i sustav kvalitete kojim osiguravamo neškodljivost hrane.

Državni inspektorat RH (DIRH) - Sanitarna inspekcija nisu imali prigovora na primjenu protokola samokontrole prema HACCP-u i na zatečeno stanje namirnica u restoranu SC-a Zagreb u SD Stjepan Radić. Činjenica je, molim Vas da to navedete, zdravlje studenata nije dovedeno u pitanje!" njegove su riječi.

Index je više o nalazima inspekcije pitao i Državni inspektorat. Još uvijek nismo dobili odgovore.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.