Drogom protiv leukemije: Znanstvenici stvorili modificirani ecstasy koji ubija stanice raka

MODIFICIRANI ecstasy jednog bi dana mogao imati važnu ulogu u borbi protiv nekih tipova raka krvi, tvrde znanstvenici.

Već je prije bilo poznato da ecstasy može ubiti neke stanice raka, no problem se očitovao u tome što bi za to bile potrebne tolike količine droge da bi definitivno bile smrtonosne za čovjeka. Međutim, znanstvenici sa sveučilišta u Birminghamu, u kolaboraciji s onima iz Australije, uspjeli su napraviti kemijski re-inženjering na ecstasyju, tako što su neke atome zamijenili novima, i tako za sto puta povećati njegovu efektivnost. Osim toga, tvrde da su i smanjili negativne učinke za mozak.

U potpunosti briše leukemiju, limfom i mijelom

To znači da ako je 100 grama nemodificiranog ecstasyja bilo potrebno za neki efekt, sad se taj isti efekt može postići sa samo jednim gramom modificiranog "bonkasa". Rane studije pokazuje da ova verzija relativno lako ubija stanice zahvaćene leukemijom, limfomom i mijelomom, ali su pokusi izvođeni samo u epruvetama.

"Nove mješavine pokazale su da mogu izbrisati 100 posto rakom zahvaćenih stanica u nekim slučajevima. Moramo još malo raditi kako bi smo to primijenili na sve vrste raka. Doduše, sve je zasad testirano samo u epruveti, ali svejedno je riječ o uzbudljivom napretku", kazao je profesor John Gordon za BBC.

Proći će još godine prije opće upotrebe

Istraživači smatraju da ecstasy privlače masnoće u membranama stanica zahvaćenih rakom. On stanice čini spužvastijima, što može dovesti do pucanja membrane i umiranja stanice. Međutim, doktori ipak još neće početi propisivati ecstasy kao terapiju za oboljele od raka. Hipotezu prvo treba testirati na životinjama , pa tek onda ljudima. Znanstvenici su se obvezali da će pokušati dodatno poboljšati performanse modificiranog ecstasyja, ali čak i ako sve bude išlo po planu, najmanje deset godina će proći do odobrenja "lijeka" za opću upotrebu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.