Dramatična akcija spašavanja iz jame na Velebitu: Speleolog se probudio iz kome!

U TIJEKU je dramatična akcija spašavanja speleologa koji je istraživao jamu Kita Gaćešina na Crnopcu na Velebitu koji je tijekom noći u jami dubokoj 360 metara pao u dijabetičku komu te mu je hitno trebao inzulin. Hrvatska gorska služba spašavanja poziv u pomoć dobila je u 13.10 sati.

RTL javlja kako se radi o 37-godišnjaku iz Samobora, profesionalcu koji je sa sobom imao inzulinski pribor, no u komu je pao tijekom noći, dok su njegovi kolege spavali. Ujutro se nije probudio s ostalima. Kolegama je trebalo nekoliko sati kako bi došli do zemljine površine i pozvali pomoć.

Liječnica se oko 15.30 sati počela spuštati do unesrećenog do kojeg je došla kroz otprilike sat vremena. Nakon primljenog inzulina, Samoborčanin je došao svijesti te sada komunicira s kolegama. Još uvijek se nalazi na dnu jame.

Brza akcija HGSS-a

Akcija spašavanja je otežana jer se speleolog nalazi vrlo duboko pod zemljom, a sam pristup spasioca i ekipe te teške speleološke opreme je otežan, priopćio je HGSS.

Zatraženo je sudjelovanje helikoptera zbog hitnog transporta liječnice HGSS-a i spasitelja na terenu.

Tek nakon što je unesrećeni došao svijesti bit će potrebno organizirati akciju njegovog izvlačenja iz jame, što bi moglo potrajati čitavu noć. Zato je na otvor jame upućeno 40-ak speleospašavatelja iz devet stanica HGSS-a koji imaju zadatak doći do unesrećenog i izvući ga na površinu.

Jama o kojoj govorimo jedna je od najsloženijih speleoloških objekata u Hrvatskoj koji osim značajne dubine ima i vrlo dugačke horizontalne kanale.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.