Drama u Osijeku: Vatrogasac presretan što mu je kolega spasio život

VJEKO PEJIĆ, osječki je vatrogasac koji je danas pravim čudom preživio "zarobljavanje" u gustom crnom dimu u kojem se zamalo ugušio. Pejić je zajedno sa svojim kolegama iz osječke profesionalne vatrogasne postrojbe ujutro došao gasiti požar koji je zahvatio podrum robne kuće Doma u središtu Osijeka.

> Požar teško oštetio osječku robnu kuću Doma, Šišljagić pomogao ozlijeđenom vatrogascu

Dok su se borili s vatrenom stihijom podrum se napunio crnim gustim dimom koji je u jednom trenutku ozbiljno ugrozio Pejića. Naime, kako piše Jutarnji list, Pejić je ostao bez kisika u boci te je nakon zvučnog signala da se zaliha kisika približila "nuli" odlučio napustiti podrum. Jedan ga je kolega pozvao da krene s njime kako bi izašli van, ali je prema Pejićevim riječima bila greška, jer se izlaz iz podruma nalazio na drugoj strani.

S obzirom da je u aparatu nestalo kisika Pejić se žurio kako bi što prije pronašao izlaz iz podruma, međutim maska mu se počela lijepiti za lice, a od dima se ništa nije vidjelo te je nasumce počeo tražiti izlaz. Slučajno je naišao na pukotinu u jednoj cijevi iz koje je curila voda. Pejić kaže da je licem legao ispod te cijevi i tako je minutu ili dvije živio od zraka koji je poput lepeze izlazio iz cijevi. Kaže da je već pomislio da će umrijeti i počeo se moliti dragom Bogu, a tada je naišao kolega Zlaja.

Bijeg iz pakla

Zlatko Uvanović je ispričao da mu je vani jedan mlađi kolega ispričao da je Pejić ostao bez zraka i da je pao te da ga ovaj ne može podići. Uvanović je odmah ostavio sve i krenuo nazad u podrum kako bi spasio kolegu i prijatelja.

Unutra je vidio da se Pejić guši, ali je odnekud skupio snagu i shvativši da nemaju puno vremena brzo ga je uzeo i nadljudskom snagom ga prebacio preko dva metra visokog zida preko kojeg su došli u prizemlje robne kuće.

Pejić je tada kroz oblak dima tapkajući uspio pronaći stepenice i zatim se četveronoške izvući iz goruće zgrade. Svi koji su se tada nalazili pred ulazom u robnu kuću mogli su ga vidjeti dok je izletio iz objekta doslovce se boreći da ponovno uspostavi normalno disanje. Nakon toga je doživio šok i počeo se tresti, a osim kolega u pomoć mu je priskočio i novi osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić.

Srećom osječki vatrogasac u podrumu nije udahnuo smrtonosnu količinu ugljičnog monoksida pa je u relativno stabilnom stanju prevezen u osječki Klinički bolnički centar. Tamo je primio adekvatnu liječničku pomoć te je nakon što se stabilizirao poslijepodne pušten na kućnu njegu. Također je rekao da su on i kolege nakon dolaska na požarište odmah krenuli u podrum Dome gdje su se teško probijali kroz lošu vidljivost i nagomilane trgovačke regale.

Kada se oglasio signal da ostaju bez kisika krenuli su van međutim regali su se porušili što im je doslovce otežalo bijeg iz pakla ispunjenog zagušljivim crnim dimom. Presretan što je kolega Zlatko došao po njega Vjeko Pejić je rekao da se od trenutka otkad je došao svijesti nije prestao moliti dragom Bogu za kojeg kaže da ga je spasio od sigurne smrti.

R.I.
Foto: Marko Kovač / Cropix

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.