Doznajemo: Sud ukinuo Zmajlovićevu zabranu branja smilja po otocima

Foto: FAH

ODLUKA Ministarstva zaštite okoliša i prirode iz rujna 2014. godine o mjerama zaštite pri skupljanju smilja i samonikloga bilja na otocima  prema kojem je jesenski dio sakupljanja skraćen za 45 dana, a skupljanje potpuno zabranjeno na otocima, poništena je danas odlukom Upravnog suda u Splitu.

Naime,  Upravni sud po sutkinji Mirandi Gulišiji Jurišić, poništilo je rješenje Ministarstva zaštite okoliša iz rujna 2014. godine te predmet vratilo na ponovni postupak. Sud je odlučivao po tužbi jednog od berača, Hrvoja Šimića.  

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović objašnjavao je kako je zabranu donio nakon  konzultacija s Državnim zavodom za zaštitu prirode. Zabranom su mislili, kako su objasnili, očuvati smilje i drugo samoniklog bilja na otocima i zaštita specifičnih otočnih kamenjarskih pašnjaka. Sud je presudio kako mišljenje Državnog zavoda nije valjano odnosno da Ministarstvo nije valjalo obrazložilo kako je došlo do "teške ili neposredne opasnosti za život, zdravlje ili javnu sigurnost".

Na ovo rješenje nije dozvoljena žalba, a za pretpostaviti je kako će mnogi sada tražiti naknadu štete.

Čak dva ministarstva aktivno su radila posljednje dvije godine na uhićenjima ilegalnih berača smilja na otocima. Navodno je lokalno stanovništvo na otocima koje je željelo brati smilje ostalo bez nekoliko milijuna kuna koje su mogli zaraditi u sezoni. Umjesto toga bio je pojačan nadzor državnih službi i inspekcija, koje su rezultirali uhićenjima.


S druge strane zbog smilja se na noge diglo stanovništvo Krka, Cresa, Paga i nekih mjesta u Dalmaciji, tražeći zabranu nekontroliranog branja i čupanja zbog kojeg prijeti opasnost da jadranski krš ostane bez biljke važne za prirodnu održivost i uresa bez kojeg mediteranska Hrvatska ne bi bila to što od pamtivijeka jest.

> Drski berači smilja ne odustaju od branja: Na Pagu policija oduzela više od tone eterične biljke

> Cres i Rab i dalje pod najezdom ilegalnih berača smilja, dvojica ubrala 239 kilograma

> Policija zaplijenila 500 kilograma ilegalno ubranog smilja

> Na Cresu uhvaćen 18-godišnjak s 354 kilograma nezakonito ubranog smilja

Smilje Presuda

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.